EET půl roku poté: někteří hospodští evidenci obcházejí, prokoukli jsme jejich finty

Pivo

Pivo Zdroj: Aleš Pospíšil

Účtenka
Účtenka
Účenka
Účtenka
Účtenka
16
Fotogalerie

Elektronická evidence tržeb (EET) je projekt vyvolávající smíšené pocity. Platit daně je bez debaty správné. Co si má ale myslet obyčejný hospodský, který je obviňován, že když nepřizná pár desetikorun z prodeje guláše a piva, okradl stát na daních hned dvakrát – jednou na DPH a podruhé na dani z příjmů, když to říká člověk který EET prosadil a zároveň zkrátil stát na daních o desítky milionů korun, a to hned dvakrát – jednou na dani z příjmů fyzických osob a podruhé na korporátní dani. 

Povinnost zasílat údaje o tržbách mají od loňského prosince provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb, od března 2017 se připojili obchodníci. Možná to znáte – někde účtenku dostanete vždy, někde jak kdy, někde se zeptají, zda ji chcete. Najdou se ale i tací, kteří si s EET hlavu nelámou a nebo tací, kteří se pohybují takříkajíc na hraně zákona. Ale to nechceme soudit, od toho tady je Finanční a Celní správa.

A pokud se vám zdá, že se zdražovalo, pak vězte, že sazba daně z přidané hodnoty pro pohostinství od prosince 2016 klesla, na jídlo a nealko se nyní vztahuje snížená 15procentní sazba, pivo a další alkoholické nápoje spadají do základní 21procentní sazby. V praxi tak hospodským zůstane z každé stokoruny utržené za jídlo a nealko o 6 korun více. Pivo do snížené sazby ministr Babiš neprosadil.

Začneme tam, kde jsme účet nedostali buď vůbec, nebo bez náležitostí. Restaurace Fiesta v Prostějově, nedělní odpoledne, žádný účet přestože na předběžném účtu se nachází upozornění neplaťte s vykřičníkem. Vrchni se ale chová jako bylo vše v nejlepší pořádku, inkasuje tržbu a popřeje hezký den. S EET si hlavu nelámou ani v Pivnici u čápa v Brně, alespoň v březnu to tak ještě bylo. Zde jsme účtenku sice dostali, ale bez náležitostí.

Jedním z triků jak teoreticky EET obejít je vydávání tzv. předúčtů. Chcete platit, číšník přijde s předúčtem, vy zaplatíte a on si pro konečný účet jen zaběhne k pokladně. Pokud se vzdálíte, nemusí tržbu zaevidovat, pokud si počkáte, účet se všemi zákonnými náležitostmi přinese…

V centru Prahy, kde se pohybují především cizinci zdá se „normálka“, my jsme zašli do pivovaru U tří růží, kde toho času hodovali němečtí a asijští turisté. Obsluha se s námi rozloučila s předúčtem, až po čase, když jsme si ho začali prohlížet dorazila na stůl účtenka s náležitostmi dle zákona o evidenci tržeb.

Stejná praxe donedávna fungovala na pražském Pankráci v restauraci Potrefená husa, ale zde už zdá se kontroloři byli, obsluha totiž nově nosí rovnou konečné účtenky s FIKem a dalšími údaji ihned, ne až těm, kdo si je „vysedí“.

Tam kde to lze, se často neeviduje vůbec. „Naše“ hospoda s bowlingem například eviduje jen jídlo a pití, na bowlingu se účty nevydávají vůbec a platí se zvlášť. Zde je ale třeba říct, že hra bowlingu patří až do třetí vlny, která má přijít na řadu v březnu příštího roku. Trik je v tom účtovat položky odděleně. Stejně tak dovoz pizzy – jde o dodání zboží, a i když v restauraci evidovat mají, na dovoz očividně mají „speciální“ pokladnu.

Na hraně je pak prodej jídla v obchodních centrech, kde vícero prodejců sdílí stejné stoly a židle. McDonalds, KFC či bageterie Boulevard uvidují bez mrknutí oka, ale třeba v Arkádách Pankrác se najdou i tací, kteří si takovýto prodej vyhodnotili jako zmíněnou třetí vlnu (což je na tzv. závazném posouzení, nelze vyloučit, že ho od Finanční správy mají).

Pokud dostanete hlad na nádraží v Olomouci, můžete si koupit bagetu v prodejně Relay. Účtenku ale možná nedostanete automaticky, tak jak vyžaduje zákon, nýbrž jste dotázáni, zda ji chcete. Nemusí to nutně znamenat, že zde neevidují, ale je až na zákazníkovi, zda si účtenku vezme, či nikoli.

Pozoruhodná je situace v restauraci U krále Ječmínka. Dle účtenky je provozovatel neplátce DPH. Člověk znalý místních poměrů by si myslel, že nejnavštěvovanější podnik ve městě musí mít obrat okolo milionu korun měsíčně a i kdyby ne, za půl roku stoprocentně ano. Je s podivem, že někde na Finanční správě ještě nebliká varovná kontrolka informující o překroční obratu. Všechny povinné náležitosti totiž účtenka obsahovala a jak jsme si ověřili na daňovém portálu, tržba byla řádně zaevidována.

Tak či onak, být neplátcem DPH se vyplatí, potenciální daň z rozdílu mezi vstupy a výstupy, totiž zůstane v pokladně podniku v plné výši. Na závěr nesmí chybět kobliha z pekárny Makovec zakoupená v Brně, zde evidují v souladu se zákonem. Jen o kousek dál jsme zašli na burger do podniku BBK a do restaurace Padowetz, obě evidují řádně. Určitě tak nelze paušálně říct, že „všeci kradů“, ale někteří bez pochyb ANO.

Jakou máte zkušenost s účtenkami po zavedení EET?