Elektronické dálniční známky: Od roku 2020

Abarth

Abarth Zdroj: acz

Abarth
2
Fotogalerie

Elektronické dálniční známky by v naší republice měly fungovat od roku 2020. Tedy podle plánů ministerstva. S příchodem elektronických by měly skončit papírové dálniční známky. Ale je i dost pravděpodobné, že se zvýší cena známek, u ročních až o 500 korun. Majitelé elektromobilů by nemuseli platit nic.

Poplatek za dálniční známku bude možné zaplatit jednoduše online přes internet. S platbou bude propojena vaše poznávací značka. Auta se zaplacenou dálniční známkou budou vedena v evidenci. Značky aut bude sledovat kamerový systém, který bude vyhodnocovat, zda máte poplatek zaplacen či nikoliv. Mělo by to usnadnit kontrolu řidičů, kteří jezdí na dálnicích bez poplatků. Bude to podobné jako u našich slovenských sousedů.

Ministerstvo chce zdražení

Tento způsob by měl být pro uživatele komfortnější, musíme ale nejspíše počítat i se zdražením dálničních poplatků. Podle ministerstva až na dva tisíce ročně. Nyní je to 1500 korun. Podle ministerstva je nutností reagovat na růst nákladů souvisejících s výstavbou, opravou a údržbou dálnic. Není ale stoprocentní, že by se poplatek zvýšil hned v roce 2020 na maximální částku. Podle ministerstva jde spíš o to, aby byl prostor pro manipulaci s cenou.

Podle odhadů by nový systém mohl vyjít na 110 milionů korun. Provozní náklady by se pak každoročně mohly vyšplhat na 160 až 240 milionů. Nyní je to 280 milionů korun.