Index neřesti: Česká republika je v první třicítce

koruna, rozpočet

koruna, rozpočet

Česká republika skončila v celosvětovém indexu neřesti pro rok 2017 na 27. místě ze 75 zemí. Když to porovnáme s rokem 2016, posunula se dopředu o 7 míst. Za drogy, alkohol a cigarety vydají nejméně ze svých týdenních příjmů v Lucembursku, naopak v Ukrajině je dostupnost k těmto zlozvykům či návykům mnohem horší. Informoval o tom měsíčník Statistika&My.

Index neřesti každoročně sestavuje agentura Bloomberg na základě dat Organizace spojených národů, Světové zdravotnické organizace, Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Index nezahrnuje prostituci ani hazard.

Index porovnává týdenní výdělky v konkrétní zemi s místními cenami balíčku obyčejných a luxusních cigaret, ceny lahve piva, vína či destilátů. Potom také ceny gramu amfetaminu, gramu marihuany, gramu kokainu a gramu opioidu. Pro stanovení příjmu je podstatná ekonomika země.

Nejdostupnější je toto zboží v Lucembursku. Obyvatelé zde vynaloží méně než desetinu místního týdenního příjmu. „V případě Lucemburska je nutné poznamenat, že pilířem této malé země je rozsáhlý finanční sektor, takže Lucembursko v poměru hrubého domácího produktu na osobu výrazně převyšuje průměr Evropské unie,“ uvádí Statistika&My.

Dopřát si za poměrně málo svých financí mohou i na Bahamách, ve Švýcarsku, Islandu a ve Francii, kde nakoupí za méně než pětinu týdenních příjmů.

„Na opačném konci přehledu stojí Pákistán, Nepál, Burkina Faso a Ukrajina. Pro srovnání, Ukrajinec pro nákup sortimentu vybraného Bloombergem musí vydat 13 týdenních platů. V Česku je to asi 40 procent týdenního příjmu a na Slovensku, kterému patří 47. příčka žebříčku, pak 72 %,“ uvádí Statistika&My.