Jak a kam Češi vloni cestovali? Podívejte se na nejoblíbenější dovolenkové cíle

Baška na ostrově Krk

Baška na ostrově Krk Zdroj: Shutterstock

JEN PRO POUŽITÍ LIDÉ A ZEMĚ
Chorvatské město Hum
Chorvatské město Hum
Ostrov Krk, Chorvatsko
5
Fotogalerie

V loňském roce vycestovalo do zahraničí o 2 % více českých turistů. Nejoblíbenějším cílem se opět stalo Chorvatsko, namísto Slovenska.

Loni jsme uskutečnili přes 12 milionu dovolených, tedy cest, které byly déle jak na 4 noci mimo domov. Z toho jich bylo 8,3 milionu v tuzemsku – nárůst 18 % ve srovnání s rokem 2015. Do zahraničí vycestovalo 4,2 mil. Čechů, což představuje nárůst 2 % oproti roku předchozímu.

V zahraničí jsme přitom v průměru strávili 8,2 dní. Čas strávený na zahraniční dovolené tak čeští turisté v uplynulé sezoně prodloužili o půl dne. Trendem posledních let byl přitom spíše fenomén zkracování pobytu a trávení více dovolených v průběhu roku.

Chorvatsko vede

„Nejoblíbenější cílovou destinací se stalo dlouhodobě nejvyhledávanější Chorvatsko a vystřídalo tak Slovensko, které své prvenství před Chorvatskem loni obhájilo vůbec poprvé od roku 2011. Mezi nejnavštěvovanější země se řadí ty s blízkou dojezdovou vzdáleností autem z ČR – Slovensko, Chorvatsko, Itálie a Rakousko. Mezi leteckými zájezdy stále vede Řecko a Španělsko,“ uvedla Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Průměrné výdaje na 1 delší cestu do zahraničí se zvýšily o 1 159 korun na osobu, na celkových 13 627 korun na osobu a pobyt. To představuje o 9 % nárůst ve srovnání s rokem 2015.