Jak nenaletět na slevy? Položte si těchto devět otázek

...

... Zdroj: iStock

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Češi na slevy slyší, a pro prodejce jsou nejrůznější akce vítaným způsobem, jak dostat do obchodů další zákazníky. A i když se dá se slevou nakoupit výhodně, je důležité dát pozor na několik věcí, aby člověk nakonec neprodělal. Důležité je především vědět, jakou má zboží skutečnou hodnotu a nenechat se výraznou slevou přesvědčit k nevýhodnému nákupu.

Podívejte se na devět otázek, které byste si měli před nákupem ve slevové akci položit.

Vím, co chci koupit?

Vyrazit na slevy se vyplatí v případě, kdy máte jasnou představu, co chcete nebo potřebujete koupit. Pak můžete objevit opravdu výhodnou nabídku a výrazně ušetřit. Rozhodně se ale při nakupování neřiďte pocitem: „Přeci to tu nenechám, když je to tak levné“. Zpravidla pak člověk nakoupí zbytečnosti, které nepotřebuje.

Neprodávají zboží jinde výhodněji?

To, že jeden obchodník nabízí zboží se slevou 50 procent, ještě neznamená, že jinde nebude levnější i bez slevy, protože ho od začátku neprodávali s takovou přirážkou. Někteří obchodníci zboží před akcemi účelově zdražují, aby pak mohli oslňovat slevami v desítkách procent. Jiní inzerují slevy z cen doporučených výrobcem, za které se výrobek nikdy neprodával.

Díky internetovým srovnávačům dnes uživatelé rychle získají přehled o nejvýhodnějších nabídkách i vývoji cen konkrétního zboží. Vyplatí se také věnovat pozornost zákaznickým recenzím nejen ohledně výrobků, ale také spolehlivosti obchodů, především pak jejich dodacím lhůtám, komunikaci se zákazníky a ochotě řešit případné reklamace.

Odpovídá částka slevě?

Někteří obchodníci čarují úmyslně s čísly, jiní se mohou při výpočtu slev jen splést. Raději si proto spočítejte, zda výsledná částka skutečně odpovídá slevě. Může se stát, že u zboží bude například sleva 30 procent, ale skutečná cena tomu nebude odpovídat. Podle zákona musí být u zboží uvedena původní cena, výše slevy a nová cena. Pokud jsou údaje nekompletní, měl by to být pro zákazníky varovný signál ohledně kvality a poctivosti prodejny.

Nelákají mě na kouzelné slůvko „až“?

Výrazná cedule s nápisem „sleva až 90 %“ působí ve výloze nebo na webové stránce obchodu jako velké lákadlo, které má jediný cíl – dostat zákazníky do obchodu. Ve skutečnosti se pak takto výrazná sleva může vztahovat jen na určité produkty nebo okrajový sortiment.

Netlačí na mě?

Stres je nepřítel každého, kdo se rozhoduje (nejen) o koupi. Nenechte se vmanipulovat do situace, že byste se měli o nákupu, nebo dokonce o podpisu smlouvy o nákupu na splátky, rozhodovat ve spěchu či pod nátlakem. V takovou chvíli z obchodu raději odejděte a vše si někde v klidu promyslete nebo propočítejte.

Kupuji nové, nebo použité?

Některé výrazné slevy se mohou vztahovat na zboží, které je ve skutečnosti už použité nebo sloužilo jako tzv. předváděcí model. Typicky se to týká elektroniky. Solidní obchodník na takové zboží zákazníka zřetelně upozorní, v některých případech to ale nemusí být na první pohled zřejmé

Platí sleva pro každého?

Některé slevy nebo speciální ceny zboží mohou platit jen pro držitele členských karet daného obchodu. Na první pohled si toho ale všimne málokdo a při placení tak dojde k nepříjemnému překvapení. V některých obchodech dokážou členskou kartu vystavit na počkání, v jiných to trvá delší dobu a na zvláštní výhody si musejí zákazníci počkat.

Nenakoupím jindy a jinde výhodněji?

Nakupovat se slevou nemusíte jen, když obchodníci vyhlásí výprodej. Na internetu existují stránky, které nabízejí po celý rok do vybraných obchodů slevové kupony a kódy. Po Vánocích přijde také tradiční vlna výprodejů. Obchodníci budou sezonní zboží nabízet mnohdy s ještě vyššími slevami než nyní, kdy spoléhají, že ho lidé koupí i dráž jako vánoční dárek.

Není nesmysl nakupovat na úvěr?

Nakupovat na splátky drobnosti nebo věci s krátkou životností není rozumné. Úvěr můžete zvážit v případě větších nákupů hodnotnějších věcí, jako jsou spotřebiče nebo nábytek, které mají delší životnost než doba, po kterou budete splácet. Ideální je, pokud obchodník nabízí nákup na splátky bez navýšení, v takovém případě za zboží nezaplatíte peníze navíc. Velmi nevýhodné může být nechat se přesvědčit ke koupi zboží na úvěr výměnou za to, že zákazník na ruku dostanete část peněz zpět. V reálu většinou kvůli úrokům původní cenu výrazně přeplatí.

Autor je analytikem společnosti Broker Trust.