K internetu se připojujeme čím dál častěji přes telefon

13,3" notebook Toshiba Portégé X30

13,3" notebook Toshiba Portégé X30 Zdroj: Archiv

...
...
3
Fotogalerie

Internet už se stal každodenní součástí našeho života. V roce 2016 se k síti pravidelně připojovalo 77 procent z nás. A stále častěji k tomu používáme mobilní telefon. Informoval Český statistický úřad.

V loňském roce internet používalo 6,7 milionu Čechů starších 16 let, což je 76,5 procenta. Šlo o nárůst o 36 procent od roku 2006. „Vloni byl počet lidí, kteří internet nikdy nepoužili, na úrovni 1,6 miliónu. Většinou šlo o obyvatele starší 65 let a lidi se základním vzděláním nebo o nezaměstnané. Jejich podíl se ale rok od roku snižuje,“ uvádí předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Téměř 77 procent internetových uživatelů se připojuje k síti denně nebo skoro denně. Na internetu strávíme jednu až pět hodin týdně, a to kvůli soukromým účelům. U mladých lidí je to ještě mnohem větší počet. Dokonce 20 hodin týdně.

Nejčastěji se k internetu připojujeme z notebooku. Dělá to tak 65 procent uživatelů internetu. 50 procent k tomu používá stolní počítač a skoro stejný počet mobilní telefon. „Podíl osob, které se připojují k internetu ze stolních počítačů, roste s věkem. Z notebooku a mobilního telefonu se častěji připojují spíše mladší lidé,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V loňském roce internet v mobilu používali čtyři z deseti dospělých Čechů (54 procent uživatelů internetu). V roce 2013 šlo pouze o pětinu dospělé populace. Ale i přesto jsme stále pod průměrem Evropské unie, který je 65 procent jednotlivců ve věku 16 až 74 let. Naopak v celkovém podílu jednotlivců používajících internet jsme vloni mírně překročili unijní průměr.

Skoro všem z nás slouží internetové připojení ke komunikaci. Elektronickou poštu využívá 94 procent z nás. Sociální sítě ke kontaktu se svými přáteli používá více než polovina Čechů. Přes internet ale telefonujeme čím dál méně. V roce 2012 jej k telefonování využívalo 54 procent uživatelů. V loňském roce už jen 40.