Levnější přeshraniční transakce? Evropská komise navrhuje změny

internetové bankovnictví

internetové bankovnictví Zdroj: profimedia.cz

Možná budeme platit menší poplatky za transakce mezi eurem a dalšími měnami. Způsob jak snížit poplatky chce v letošním roce navrhnout Evropská komise. Informovala o tom Ekonomika ČT24.

„V současnosti musíte platit vysoké poplatky, když chcete posílat peníze třeba z Polska do Španělska nebo z Dánska do Chorvatska. To chceme změnit,“ řekl místopředseda komise Valdis Dombrovskis.

Po změnách, které se týkají přeshraničních plateb, bychom tak mohli mít nižší poplatky při platbách kartou, převodech peněz nebo výběrech z bankomatu.

Evropská komise chce, aby směnné kurzy mezi eurem a ostatními měnami, které najdeme v Evropské unii, byly transparentnější. Dombrovskis říká, že například pokud jste v cizí zemi a nakupujete, míváte při platbě kartou možnost výběru platby v místní měně nebo v eurech. A právě v tuto chvíli bývá směnný kurz eura většinou méně výhodný.

„Evropští spotřebitelé a podniky by měli mít možnost plně využívat výhod skutečně jednotného trhu s finančními službami,“ doplnil Dombrovskis.

Do roku 2019 by měla Evropská komise představit konkrétní opatření, měly by být omezeny právní překážky a regulace.