Máslo je nejdražší v historii. Proč tomu tak je?

Máslo

Máslo Zdroj: profimedia

Máslo
Máslo
3
Fotogalerie

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha vysvětluje, proč je cena másla okolo 50 korun. Přesto, že zemědělci na výrobě mléka prodělávají. Příčinu hledejme ve vysokých maržích obchodníků.

I když zemědělci vyrábí poměrně levné mléko, nedostávají za něj cenu, která by pokryla jejich výrobní náklady. Podle Pýchy by cena okolo 50 korun byla spravedlivá pro všechny, i pro zemědělce, jelikož by odpovídala reálným nákladům.

Výrobní náklady na litr mléka jsou v České republice 8,61 korun. Zemědělci jej ale prodávají za 8,30 korun na litr. Velkoobchodní cena je za čtvrtku másla okolo 29 korun (cena za kterou máslo prodávají mlékárny obchodníků). Ale v obchodech už se s máslem setkáme s cenami okolo 47 korun (podle dat ČSÚ). Na výrobu čtvrtky másla potřebují mlékárny asi 6 litrů mléka. Což je 49,80 korun. Mlékárny tedy nakoupí na výrobu jednoho másla mléko za 49,80 korun a máslo prodávají za 29 korun. Z tohoto mléka ale pochopitelně vyrobí i jiné výrobky ne jen onu čtvrtku másla. Z toho plyne, že zbytek ceny už je na obchodnících.

Proč dají v Německu za máslo méně?

Podle Pýchy za to opět mohou obchodníci. Německé mlékárny prodávají čtvrtku másla za 38 korun, což je více než naše mlékárny. Německé marže v obchodech jsou ale mnohem nižší než marže české. To v konečném důsledku způsobuje nižší cenu másla v Německu než v České republice. Německý obchodník prodává máslo buď s nulovou marží, nebo s mnohem nižší než ten český. Pýcha ale upozorňuje na to, že jsou to pouze jeho odhady, jelikož nezná údaje statistického úřadu v Německu.

Jak se zdražení másla odrazí v našich peněženkách?

Český statistický úřad eviduje spotřebu másla 5,5 kila ročně na osobu. To je asi 1,8 čtvrtkilového másla měsíčně na osobu. U jednoho spotřebitele se tedy náklady zvýší o 20 korun měsíčně. Jedna osoba sní máslo asi za 90 korun měsíčně (počítáme-li s cenou másla 50 korun).