Mastercard dává peněženkám rok, maximálně dva. Platit prý budeme hodinkami

MasterCard

MasterCard Zdroj: profimedia.cz

MasterCard
MasterCard
Aplikace Masterpass
Aplikace Masterpass
Aplikace Masterpass
7
Fotogalerie

Klasická peněženka se stane minulostí, mince, bankovky i platební karty nahradí nositelnosti. Vize společnosti Mastercard je jasná: do roku 2020 bude dvě třetiny nositelných zařízení, často označovaných jako chytré hodinky, obsahovat platební funkce a tady vidí vydavatel platebních karet příležitost.

Líbilo by se vám platit hodinkami? Tzv. nositelnosti jsou stále sofistikovanější a Mastercard vidí příležitost v platebních funkcích. Technické provedení je následující: platební kartu „nahrajete“ do mobilu a následně do chytrých hodinek, placení má fungovat na principu tokenizace.

Tokenizace zajišťuje, že šestnáctimístné číslo platební karty se v chytrých hodinkách nikde nepoužívá ani neukládá – namísto něj se používá náhradní číselný kód, označovaný jako „token“. Výsledné zabezpečení, uplatňované pro digitální platby, je pak podobné elektronickému čipu platebních karet a přidává i další úroveň zabezpečení.

Mobilní platby získávají na popularitě v sedmi nejvyspělejších zemích EU (Británie, Francie, Německo, Itálie, Švédsko, Nizozemsko a Španělsko). V České republice si na možnost platby pomocí nositelného zařízení ovšem zatím musíme počkat.

V současné době na českém trhu tuto možnost žádná z bank nenabízí, ale ze zkušeností z okolních trhů, kde jsou již mobilní platby dostupné, vyplývá, že je to jen otázkou nepříliš vzdáleného času,“ komentuje šéf Mastercard pro Česko a Slovensko.

Není to sice úplně ono, ale placení hodinkami si můžete nasimulovat pomocí platebního náramku, jaký nabízí například Twisto. My jsme ho před nedávnem vyzkoušeli a k tělu nám nepřirostl.

Platíte raději hotově nebo kartou? Platili byste hodinkami?