Obchody už nemohou dávat zdarma k nákupu plastové tašky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Obchodníci od prvního dne nového roku nemohou lidem dávat zdarma k nákupu plastové tašky. Bezplatné můžou zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky. Nové pravidlo zavádí novela zákona o obalech, která má v návaznosti na předpisy Evropské unie omezit objem plastového odpadu.

Velké obchodní řetězce tašky zdarma svým zákazníkům nerozdávaly už před účinností novely. Některé z nich plastové tašky s výjimkou těch na mražené výrobky již ani nenabízejí, případně prodávají opakovaně použitelné tašky vyrobené třeba z látky. Dostat zadarmo tašku z plastu ale lidé stále mohli například při vyzvedávání zboží z internetového obchodu.

Cenu plastových tašek novela přímo nestanovuje. „Podle návrhu zákona by tedy každý prodejce stanovil cenu plastových odnosných tašek sám. Musí však po spotřebiteli požadovat minimálně náhradu pořizovacích nákladů této tašky,“ řekl již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zdarma zůstanou jen sáčky či tašky s tloušťkou pod 15 mikronů, jaké se používají pro pečivo nebo zeleninu. Podle Brabce připadá v Česku na jednoho člověka až 300 plastových tašek ročně a jedna taška se v přírodě rozpadá až 25 let. Ředitel odboru odpadů na ministerstvu životního prostředí Jaromír Manhart uvedl, že ve Velké Británii po zpoplatnění tašek klesla jejich spotřeba o 85 procent.

Evropská směrnice vyžaduje snížit k roku 2019 počet tašek na jedno použití na 90 na osobu ročně, v roce 2025 by na jednoho člověka mělo připadat maximálně 40 tašek za rok. V roce 2010 to podle údajů Evropské komise bylo v průměru 176 tašek na osobu.

Poslanci při schvalování ve Sněmovně snížili ve vládním návrhu míru recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020. Recyklace by se měla podle vládní předlohy zvýšit ze 60 na 70 procent, celkově se mělo využít 80 procent obalů. Sněmovna na návrh svého výboru pro životní prostředí ale celkové využití snížila na 75 procent. I tak to bude více, než požaduje unijní směrnice.