Podomní prodej pořád obtěžuje. Jak se efektivně bránit?

Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.

Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled. Zdroj: Profimedia.cz

Pokud si dáte záležet, bude radiátor po rekonstrukci vypadat jako nový!
...
Když doma topení nestíhá, mrznout nemusíte. Stačí si jen dobře vybrat, čím si přitopit.
4
Fotogalerie

Je to na pováženou. Ač je podomní prodej ve velké části měst a obcí zakázán, obchodníci, kteří zvoní na byty domácností s nabídkou levnější elektřiny nebo plynu, jsou pořád úspěšní. Vydávají se za zástupce vašeho dodavatele nebo jdou jen překontrolovat elektroměr. A v mezičase vám podstrčí novou smlouvu k podpisu. Jak se můžete bránit?

Podomní prodej pořád funguje. Potulní prodavači elektřiny nebo zemního plynu můžou být sice pokutováni až 200 tisíc korun, pokud zvoní na domácnosti v obcích, kde je taková forma prodeje zakázána, ale mnozí to příliš vážně neberou.

Někteří dodavatelé energií prosluli především díky podomnímu prodeji. Většina dodavatelů, kteří síť podomních prodejců využívají, argumentuje tím, že jde o externisty, nad nimiž nemají příliš velkou kontrolu. Ti navíc mohou prodávat elektřinu a plyn i pro vícero dodavatelů a jediné, o co jim skutečně jde, je podpis smlouvy, za kterou posléze utrží provize.

Fígle podomních prodejců

Podomnímu prodejci vždy půjde o to, abyste podepsali. Nemusí vám přitom férově říkat, že se jedná o změnu dodavatele. Někdy argumentuje tím, že potřebuje podepsat jen doklad, který potvrzuje, že vás navštívil nebo že zkontroloval váš elektroměr. Zpravidla si vyžádá vaši fakturu, ze které si začne opisovat některé údaje, které jsou nutné do smlouvy s novým dodavatelem. V takovém okamžiku byste měli zpozornět. Vždy se také ptejte na totožnost prodejce, požadujte identifikační kartu. Pokud je ve vaší obci zakázaný podomní prodej a obchodník odmítá z vašeho domu odejít, můžete zavolat městskou policii.

Podomní prodejci se často vydávají za zástupce jiné společnosti, například vašeho dodavatele. Uvádí, že přišli zkontrolovat, zda jste dostali dopis nabízející slevu. Nedostali? Potom to tady podepište, ať se o slevu nepřipravíte. Ani nemrknete a podepíšete souhlas se změnou dodavatele.

Jindy se podomní prodejci vydávají za zástupce distribuční společnosti nebo dokonce za pracovníka Energetického regulačního úřadu. Lidé, kteří provádějí odečty měřidel nebo jejich kontrolu, se vám vždy prokážou kartou a jejich totožnost si můžete ověřit na zákaznické lince. Pracovníci Energetického regulačního úřadu domácnosti vůbec neobcházejí.

Když už podomní prodejce odkryje karty a představí se jako zástupce alternativního dodavatele, který vám přišel nabídnout levnější energie, může mít v rukávu ještě další triky. Například úsporné žárovky zdarma. Ve skutečnosti si je ale kupujete nebo pronajímáte.

Pokud poté od smlouvy na dodávky energie odstoupíte, částka za žárovky se podle smluvních podmínek vyšplhá na několik tisíc korun a dodavatel ji bude chtít zaplatit. Je třeba dodat, že taková sankce je ze zákona zakázaná, protože odstoupením nebo výpovědí smlouvy o dodávkách se ruší automaticky i smlouva o koupi či nájmu žárovek.

„Doporučujeme tedy žárovky dodavateli při zrušení smlouvy o dodávkách energií vrátit oproti potvrzení a trvat na tom, že požadované částky platit nebudete. Případně se můžete zároveň obrátit se stížností na Energetický regulační úřad,“ uvádí na svém webu spotřebitelská organizace dTest.

Podepsali jste. A co dál?

Co když jste nátlaku podomního prodejce neodolali a podepsali jste? Ještě není nic ztraceno. Podle občanského zákoníku můžete od smlouvy podepsané při podomním prodeji odstoupit do 14 dnů. Pokud tuto lhůtu nestihnete, máte ještě možnost odstoupit na základě energetického zákona, a to až do patnáctého dne po zahájení dodávek.

Výpovědní lhůta je v takovém případě 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli. Odstoupení od smlouvy posílejte dodavateli vždy poštou, doporučeně nebo nejlépe s dodejkou. Oznámení na zákaznické lince nebo odeslání e-mailu není dostačující.