Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic Zdroj: MOL

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla o 13 haléřů na 31,18 koruny za litr a cena nafty o pět haléřů na 30,22 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny se začaly po měsíci zlevňování, či stagnace zvyšovat již začátkem dubna.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak předpokládá, že v následujícím týdnu budou ceny pohonných hmot v Česku růst i nadále, řádově o 20 až 30 haléřů. "Důvodem je významný růst cen ropy na světových trzích v důsledku vyjádření kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) ohledně možného prodloužení těžebního limitu," řekl ČTK analytik.

Pro české motoristy je podle něj naopak příznivé mírné posílení koruny vůči americkému dolaru, které následovalo po ukončení devizových intervencí Českou národní bankou. "Ukončení intervencí a posílení koruny vyvolá další zvýhodnění českých cen pohonných hmot proti cenám v okolních zemích. Při cestách do západní Evropy se rozhodně vyplatí natankovat doma," dodal.

Od konce února ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly, případně v některých týdnech stagnovaly. Na nejnižší letošní úroveň se dostaly v prvních dubnových dnech, kdy stál benzin 30,84 koruny za litr a nafta 30,08 koruny, ale poté začaly zdražovat.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze, kde aktuálně jako v jediném regionu republiky přesahuje cena Naturalu 95 úroveň 32 korun za litr a cena nafty 31 korun. V průměru zaplatí řidiči v Praze za litr benzinu 32,06 koruny a za litr nafty 31,20 koruny. Naopak nejlevněji je nadále v Pardubickém kraji, kde stojí benzin 30,71 koruny a nafta 29,73 koruny.