Pracovníci ČOI se schovají za falešnou identitu. Cílem je vyšší ochrana spotřebitelů

...

... Zdroj: iStock

Na předváděcí akce chodí většinou senioři
...
Jak si poradit, když vám prodejce nechce uznat reklamaci?
4
Fotogalerie

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh Ministerstva průmyslu a obchodu týkající se novely zákona, díky které by Česká obchodní inspekce získala nové pravomoce. 

Inspektoři by tak mimo jiné mohli při svých kontrolách využívat skryté identity. Novela dále rozšíří pravomoc inspektorů o možnost vstoupit do uzamčených skladových prostor a přinese povinnost provozovatelům webhostingu identifikovat toho, kdo si webový prostor pronajímá.

„Cílem návrhu je především posilování ochrany českých spotřebitelů díky efektivnější činnosti České obchodní inspekce, která přijetím zákona získá nové a účinnější nástroje při realizaci kontrolních akcí,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. „Využití takovýchto prostředků by mělo být především u kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje. Navržené prostředky mohou být použity například při kontrole předváděcích akcí či v autobazarech,“ dodává ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Skrytá identita

Podle ČOI odkrytí identity ukázkou například občanského průkazu nese pro inspektora jistá rizika, protože kontrolovaný zjistí jeho pravou totožnost spolu s bydlištěm a datem narození. Dále je tu fakt, že po odhalení už nemá práce inspektorů především na předváděcích akcích či v autobazarech smysl.

Příklad ČOI: Na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz, znají tak pravou identitu inspektorů a vytváří si seznam, který si případně rozešlou, podruhé již inspektora dovnitř nevpustí například pod záminkou, že už je plno (avšak pravdou je, že jejich identita je jim známá).

Uzavřené prostory skladů

Po vstoupení novely v platnost by inspektoři mohli vniknout i do uzamčených prostor skladů. Především se to týká tržnic s uzamykatelnými kontejnery. Je jasné, že se při kontrolách prodejci navzájem varují a padělky schovávají právě do těchto kontejnerů nebo dokonce uzamykají celé stánky. Inspektoři pak mají smůlu, protože do těchto prostor prostě nesmějí vejít.

Webhosting

Další změna je reakcí na vznik podvodných internetových obchodů, které lživě uváděly informace o provozovateli. Nově budou muset provozovatelé webhostingu na žádost ČOI identifikovat pronajímatele prostoru.