Restaurace zdražovaly o 3 procenta. Ke zdražení přispělo EET

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Pokud jste v listopadu a prosinci loňského roku navštívili restauraci, zaplatili jste za jídlo, nealko nápoje a točené pivo o 3 % více. Například na půllitru piva to dělá rozdíl 80 haléřů. U jídla několikakorunové položky. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu.

Ke zdražení přispěla pochopitelně EET, dále se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby. A to z 21 na 15 %. Připlatili jsme si především za klasická jídla jako polévky, svíčková, hovězí guláš nebo vepřová pečeně.

Například právě svíčková zdražila v průměru skoro o 3,50 koruny (za 100 gramů). U guláše to byla koruna, u vepřové pečeně dvě koruny, u rybího filé skoro 3 koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny. U rychlého občerstvení zůstalo vše při starém nebo se dokonce ceny lehce snížily.

Zdražilo i pivo

Točený světlý ležák zdražil z 32,61 korun na 33,41 korun. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Za dvě deci červeného jsme si připlatili o 1,17 koruny, bílého o 1,16 koruny. Zdražovaly i nealkoholické nápoje a káva.