Rohlík zachraňuje ošklivou mrkev, okurky i papriku, tvoří pětinu úrody a zbytečně se vyhodí

Rozvoz potravin

Rozvoz potravin Zdroj: Aleš Pospíšil

Maloobchodní prodejna
Maloobchodní prodejna
Maloobchodní prodejna
Nákupní taška
Nákup na Rohlík.cz
6
Fotogalerie

Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN se kvůli vzhledu vyhodí až 20 procent zemědělské produkce, nezisková organizace Zachraň jídlo tomu chce zabránit a místo zaorání tak jdou do prodeje i nehezké plody. Ošklivost zeleniny dle blogu Rohlíku určuje Evropská unie, ale i obchodní řetězce, které chtějí jen hezké kusy tak, aby vypadaly jako z letáku.

Zemědělci zatím nebyli zvyklí, že by ze strany obchodů byl o křivé papriky, malá jablka nebo žíhané dýně zájem. V současnosti tyhle kousky buď zůstávají na poli, nebo se prodávají do zpracovatelských podniků, případně se dávají na krmení zvířatům. Vzhledem k tomu, kolik energie se do vypěstování vloží a jak negativní má zemědělství vliv na stav klimatu, si takové plýtvání do budoucna nebudeme moci dovolit, tvrdí Zachraň jídlo.

A jak z toho ven? Změna může nastat, když lidé vyjádří, že mají o takovou produkci zájem, a že je jim plýtvání protivné. Hlavní zbraní je naše peněženka, díky které máme možnost měnit zaběhnuté pořádky. „Ošklivou“ zeleninu tak najdete na Rohlíku, což je eshop s potravinami, který rozváží v Praze, Brně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Pardubicích. Nabídku najdete zde.