Střední a východní Evropě se daří, růst táhne spotřeba domácností

Slovensku s eurem předpovídají experti silný hospodářský růst

Slovensku s eurem předpovídají experti silný hospodářský růst Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Zájem o chleba klesá. Kromě nízkých odbytových cen trápí pekaře i klesající spotřeba chleba v přepočtuna jednoho obyvatele
Halaza stomilionů.Výrobce etiketa obalů OTKGroup plánujeve svém závoděv Kolíně postavithalu za stomilionů korun.Firma kvůlinárůstu obratupotřebuje zvýšitskladovacíkapacity. Objektby měl být hotovdo konce roku.
Dobývá trhy. Octavia zůstává nejprodávanějším modelemŠkody Auto. Letos v září automobilka prodala 31 546 těchtovozů, což představuje meziroční nárůst o 16,5 procenta
Společnost Home Credit, která je jedním z největších tuzemských nebankovních poskytovatelů půjček, loni poskytla úvěry za 8,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba desetinu.
7
Fotogalerie

Výkonnost ekonomiky v prvním čtvrtletí 2017 pozitivně překvapila hned v několika zemích střední a východní Evropy (CEE). Výrazného růstu obzvlášť dosáhly ekonomiky Rumunska, Polska, Maďarska i České republiky. Dle analýzy Raiffeisenbank lze pozitivní výsledek přičíst zejména vyšší spotřebě domácností, růstu investic (obzvláště v Maďarsku) a zahraničnímu obchodu (především v ČR a na Slovensku).

Státy CEE by tak měly letos růst v průměru tříprocentním tempem. Nejvíce jde nahoru Rumunsko, jehož ekonomiku táhne spotřeba domácností, naopak Chorvatsko se potýká s bankrotem Agrokoru, největší společnosti v zemi. Ve východní Evropě (EE) stojí za zmínku především konec recese v Rusku.

Co se týče ČR, hrozbou je „vysátý“ trh práce, na kterém chybí nejen kvalifikované ale už i nekvalifikované pracovní síly. Inflace se ale drží těsně nad 2procentním cílem ČNB, což s největší pravděpodobností povede k růstu úrokových sazeb ze současně extrémně nízkých hodnot. Takový scénář povede k posilování měny vůči euru, celkově by si i v příštím roce měla ČR podržet růst přesahující 3 procenta.