T-Mobile nabídne Wi-Fi do automobilů

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Profimedia

Sdílený elektromobil
Ilustrační
3
Fotogalerie

Mobilní operátor T-Mobile nabídne od příštího týdne možnost vytvoření bezdrátové sítě Wi-Fi v automobilech. Zařízení v autě připojené prostřednictvím mobilní sítě LTE umožní Wi-Fi přístup pro až pět telefonů nebo jiných přístrojů. Uvedli to zástupci společnosti. Konkurence podobnou službu zatím nenabízí.

Zákazníci budou mít pro využívání Wi-Fi sítě na výběr mezi tarify s datovým limitem pět GB za 249 korun měsíčně a 20 GB za 499 korun měsíčně.

Možnost vytvoření Wi-Fi sítě v autě je nově součástí aplikace Chytré auto, kterou operátor uvedl na konci minulého roku. Malé zařízení vybavené SIM kartou se nasune do tzv. OBD portu, který mají všechny vozy vyrobené od roku 2001. Přes mobilní síť s touto aplikací propojí a následně do ní posílá údaje odečítané z vozu, například informace o stylu jízdy, poloze, trase pohybu, poruchách nebo stavu baterie.

Uživatelé služby Chytré auto dosud uskutečnili čtyři miliony jízd, z nichž nejdelší měřila 973 km. Aplikace 325krát informovala o poruše vozu, 33krát nahlásila odtažení vozu a v 650 případech zákazníci odeslali SMS pomocí SOS tlačítka.