Účtenkovka spuštěna: stojí vám milion za opisování kódů z účtenek?

Účtenka

Účtenka Zdroj: Aleš Pospíšil

Účtenka
Účtenka
Pivo
Účtenka
Pivo
17
Fotogalerie

Od neděle 1. října můžete shromažďovat a hlavně registrovat účtenky do loterie Účtenkovka. Ve hře je každý měsíc přes 20 tisíc cen v hodnotě od jednoho sta korun do milionu včetně osobního auta. Vše, co musíte udělat, je registrovat účtenku do hry prostřednictvím webu či mobilní aplikace. Do loterie se můžete registrovat, budete tak mít lepší přehled o stavu účtenek, výher, atd. Povinnost evidovat mají nyní hospodští, provozovatelé ubytovacích služeb a obchodníci.

Účtenková loterie byla zamýšlena už při psaní Zákona o evidenci tržeb, Ministerstvo financí (MF) nyní na jejím startu tvrdí, že z průzkumu, který pro něj provedla agentura STEM, vyplývá, že většina lidí loterii podporuje a nadpoloviční většina se plánuje zapojit. Dvě pětiny dotázaných pak prý předpokládají, že budou registrovat vícekrát týdně, třetina dokonce denně. Otázka je, jak dlouho se jim bude chtít přepisovat náležitosti z účtenek, jelikož dle ohlasů uživatelů jejich přečtení fotoaparátem mobilu nefunguje bez problémů. 

Aby zákazníci byli motivováni k přebírání účtenek, je pro ně nachystáno několik stupňů výher v úhrnu za 65 milionů ročně. Jejich počet je přesně 21 025. Hodnota prvních pěti výher bude od 100 000 do jednoho milionu korun, včetně věcné výhry automobilu za zhruba 400 tisíc. Ostatní výhry jsou rozděleny do nižších finančních částek v řádech desetitisíců a stovek korun.

Své šance na výhru samozřejmě zvýšíte zaregistrováním většího počtu účtenek, ale pozor, aby se předešlo například dělení nákupů v supermarketech na jednotlivé položky, je možné zaregistrovat jen jednu účtenku od jednoho podnikatele vystavenou v určitý den.

Účtenky lze registrovat přes web, nebo přes mobilní aplikaci pro smartphony s operačním systémem Android, Apple iOS (iPhone) či Windows. Po registraci už účtenku fyzicky potřebovat nebudete, případná výhra vám bude připsána na váš bankovní účet, nebo si ji vyzvednete osobně.

Jinak počet registrovaných účtenek je neomezený. Jen myslete na to, že od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu. To znamená, že pokud dneska nakoupíte třikrát v jednom obchodě, pro zařazení do loterie lze ze tří účtenek vybrat pouze jednu... A ještě jedna „drobnost“, účtenky vystavené před datem 1. října 2017 registrovat nelze.

Losovat se bude vždy 15. den v měsíci, a to účtenky zaregistrované za měsíc předcházející. Na webu Účtenkovky se uvádí, že aby mohly být účtenky zařazeny do slosování, musí být zaregistrovány do soutěže nejpozději 3 dny před slosováním – tedy do 12. dne měsíce.

Účtenky můžete registrovat na webu uctenkovka.cz.