V akcích kvalitní potraviny nečekejte. Většinou jsou polské

Zdravé tuky jsou především v rybách, ale i v másle, chia semínkách nebo zvěřině.

Zdravé tuky jsou především v rybách, ale i v másle, chia semínkách nebo zvěřině. Zdroj: iStock.com

Češi na zboží v akcích slyší. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale potvrzuje, že obchodními řetězci dovážené potraviny určené právě pro akce mají nízkou kvalitu. Dále dochází ke klamání spotřebitele, co se deklarovaného složení týče.

Potravinářská komora ČR na fakt, že v akcích se prodávají výrobky s výrazně nižší kvalitou, než jsou výrobky bez akční ceny, dlouhodobě upozorňovala a výsledky kontrol to jenom potvrdily. Většinou jde o výrobky z Polska. „Již několik let poukazujeme na fakt, že u polských výrobců si obchodní řetězce objednávají právě pro akce výrobky s naprosto zoufalou kvalitou, které zde potom nabízí českým spotřebitelům jako výhodnou koupi, ačkoliv dochází jednoznačně k jejich klamání,“ konstatoval k tomuto problému prezident Potravinářské komory (PK) ČR Miroslav Toman.

Například výrazně nižší obsah masa byl zjištěn u různých šarží dvou výrobků stejného polského výrobce. To je důkazem toho, že jde o systémové pochybení a nastavení výroby, a ne o chybu jednotlivce.

Snížení počtu akcí

Potravinářské komoře ČR jde o to, aby se v naší republice výrazně snížil podíl akcí, kdy se v 50 procentech prodávají právě nekvalitní potraviny. V zemích bývalé EU-15 je podíl těchto akcí mezi 15 – 20 procenty.

„Uvítáme i další kontroly právě u výrobků dovážených ze zahraničí pro tyto slevové akce i opatření, kdy je dovozce povinen prokazovat laboratorní analýzu výrobků od zahraničního výrobce, který se klamání spotřebitele dopustil. Opět se ale potvrzuje, že čeští spotřebitelé by měli dávat přednost českým výrobků, které jsou pod přísnou a trvalou kontrolou našich dozorových orgánů. Vodítkem jim nepochybně mohou být renomované značky kvality nebo původu, jako je Klasa, regionální potravina, Česká cechovní norma nebo český výrobek – garantováno PK ČR,“ uzavírá Toman.