Za dárky pro děti dáme dva tisíce na jedno dítě

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Vánoce
2
Fotogalerie

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Ale i velké finanční zátěže. Především pokud máte doma děti. Děti totiž mají svá přání a neřeší, kolik za ně rodiče zaplatí. Čeští rodiče plánují za dárky pro děti utratit mezi jedním až dvěma tisíci na jedno dítě. Na Vánoce si během roku spoří ale jen 45 procent rodičů. Vyplynulo to u průzkumu UniCredit Bank.

Podle odhadů díky prosperující české ekonomice bude vánoční nadílka poměrně bohatá. „Nejčastější suma, kterou čeští rodiče plánují utratit za dárky pro své ratolesti, se pohybuje mezi 1000 až 2000 korunami na jedno dítě,“ popisuje výsledky průzkumu UniCredit Bank mezi českými rodiči tiskový mluvčí banky Petr Plocek.

Díky plánům utratit přes dva tisíce na dítě (55 procent rodičů) se výdaje téměř desetiny rodin na dětskou radost přesáhnou až 5000 korun. To není zrovna málo, když vezmeme v potaz, že jde skoro o čtvrtinu české průměrné čisté mzdy. A to jsme jen u dárků pro děti.

Obchodníci si ale mnou ruce

Zatímco rodiče se „potí“, obchodníci se spokojeně usmívají. V posledním měsíci roku jejich tržby vzrostly o 25 procent. Prosinec je logicky nejsilnějším měsícem roku.

A co kupujeme dětem nejčastěji? Tradičně je to oblečení, to najde pod stromečkem skoro sedm z deseti dětí. Dále pak kupujeme stavebnice (33 procent) a vybavení volnočasových aktivit a sportů 33 procent).

„Téměř třetina rodičů pak nadělí svým dětem chytrý telefon, počítač nebo notebook a pětina českých rodičů přichystá pod stromeček chytré hračky. Ukazuje se tak, že rodiče možná ve skutečnosti utratí za dárky mnohem více peněz, než kolik mají v plánu,“ komentuje Petr Plocek rozdíl mezi plánovanými dárky a plánovaným vánočním rozpočtem.

Kdo šetří, má za tři

Z průzkumu je také jasné, kolik rodičů si na vánoční dárky šetří dopředu. „Až 55 procent českých rodičů si totiž na dárky neodkládá peníze dopředu. Často pak situaci řeší na poslední chvíli, přitom kdyby odkládali volné finanční prostředky během celého roku na běžné či spořicí účty, nebyli by ve stresu,“ říká Plocek. Na dárky si během roku odkládají spíše ženy (53 procent). Dvě třetiny otců nešetří vůbec a nakupují vše na poslední chvíli.

Levné dárky do 100 korun - inspirace >>>