Za svá domácí zvířata utratíme dvě miliardy ročně

...

... Zdroj: shutterstock.com

...
2
Fotogalerie

My, Češi, jsme opravdovými milovníky svých domácích mazlíčků. V Evropě patříme k chovatelské špičce. A díky tomu za veterinární péči o naše zvířata utratíme nemalé částky. Ročně asi dvě miliardy korun. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Zvíře najdeme v spoustě domácností. Konkrétně psa vlastní 28 procent rodin a kočku 19 procent. A zvíře samozřejmě něco stojí. Když pomineme potravu, tak především veterinární péče.

Do oněch dvou miliard jsou zahrnuty veškeré služby, tedy veterinární péče, ale také návštěvy psích kosmetických salónů či psí hotely. „Když připočteme i samotné náklady na pořízení zvířete, krmivo a jiné potřeby pro chov, dostaneme se k částce vyšší než 12 miliard korun ročně,“ uvádí Tomáš Harák z oddělení statistiky služeb ČSÚ.

Peníze za domácí zvířata jsme ochotni utrácet stále více. Mezi lety 2009 a 2015 se výdaje na veterinární a další služby zvedly o 26 procent. Nejvíce peněz za svá zvířata vydávají domácnosti, kde nemají děti. Tedy především důchodci. V bezdětných domácnostech jsou výdaje přibližně o 73 procent vyšší proti domácnostem s dětmi. V roce 2015 činily celkové tržby podniků a podnikatelů, jejichž hlavní činností bylo poskytování veterinárních služeb, přibližně 4 miliardy korun.

„Komora veterinárních lékařů předpokládá, že do pěti až deseti let lze očekávat kritický nedostatek zvěrolékařů. Statistici zjistili, že se počet veterinářů v jednotlivých krajích republiky předloni pohyboval v přepočtu na 10 000 obyvatel od dvou po pět. Největší obslužností, co se týče zdraví domácích zvířat, se pyšní kraj Vysočina s 5,1 veterináře na 10 000 obyvatel. Na opačné straně žebříčku je Karlovarský kraj s 1,9 veterináře na 10 000 obyvatel,“ uvedlo ČTK.