Znáte bezpečnostní prvky bankovek? Připomeňte si všechny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ochranné prvky bankovky
Vodoznak
Okénkový proužek s mikrotextem
Barevná vlákna
Soutisková značka
13
Fotogalerie

Hotovostní transakce jsou na ústupu, hotovosti se ale nevyhneme a proto není na škodu případně padělanou bankovku rozpoznat. České koruny, respektive naše papírové bankovky, mají celou řadu bezpečnostních prvků. Některé jistě znáte, těch hlavních je celkem osm plus extra papír. Ty méně výrazné Česká národní banka tají. Jejich přehled najdete v článku.

Zalovte v peněžence, následující bezpečnostní prvky jsou pro všechny bankovky stejné. Tím prvním, čeho si lze všimnout, je speciální papír. Ten je bavlněný, proto je výrazně odolnější, než kancelářský papír a také jiný na omak.

Pohledem proti světlu okamžitě rozpoznáte vodoznak, který je umístěný ve střední části nepotištěného okraje a tvoří portrét osobnosti, které je na bankovce vyobrazena. Můžete si také všimnout toho, že při pohledu z lícní strany je portrét stranově obrácený.

Nepochybně znáte i proužek s mikrotextem. Ten je zapuštěný do papíru a široký 3 milimetry. Možná ale nevíte, že je vyroben z metalizované hmoty a na lícní straně vystupuje na povrch papíru ve čtyřech intervalech. Vystupující části mění svoji kovově lesklou barvu v závislosti na úhlu dopadu světla z hnědofialové na zelenou.

V papíru si můžete dále všimnout zapuštěných barevných vláken. Mají oranžovou barvu a délku 6 milimetrů. Nejlépe viditelná jsou na bílých okrajích bankovek.

Budiž světlo, nastane hra barev

Dalším prvkem, který pohledem proti světlu odhalíte, je tzv. soutisková značka. Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany zbývající část. Soutisková značka je kruhová a tvoří ji písmena ČR.

Maličko více zkoumání vyžaduje nalezení prvku, který se jmenuje skrytý obrazec. Ten se stane viditelným tehdy, sklopíte-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tvoří ho vždy číslo označující nominální hodnotu bankovky. Z delší strany bankovky je obrazec pozitivní, tj. tmavý, z kratší strany negativní, čili světlý. Umístěn je na lícní straně bankovky v ornamentu na rameni portrétu.

V závislosti na úhlu dopadajícího světla si dále můžete všimnout změny barvy. Šestiúhelník s hlavou českého lva je vytištěný speciální barvou, která se mění své zbarvení. Při běžném čelním pohledu vidíme zlatou barvu, při sklopení bankovky proti světlu se změní na barvu zelenou.

Duhově lesklý, tzv. iridiscentní pruh o šířce cca 20 milimetrů je umístěn na lícní straně blíže pravému okraji bankovky. Je dvoubarevný, zprava vzorovaný. Při běžném pohledu na bankovku se jeví jako průhledný, při sklopení se proti světlu získává barevný nádech zlaté a fialové barvy s kovovým odleskem. Na iridiscentním pruhu vpravo jsou negativně (jako světlé) vyznačené číslice dle hodnoty bankovky a čtveřice lipových listů. Při sklopení bankovky se tyto číslice a symboly jeví proti lesklému pruhu tmavě.

Osmým prvkem je mikrotext. Ten je tištěn jak tiskem z hloubky, tak tiskem z plochy. Na rubové straně je rovněž v pruhu základní barvy mezi státním znakem a pravým okrajem skryt mikrotext slovně označující hodnotu bankovky.

Na bankovkách jsou použity i další speciální ochranné prvky, které je možno ověřovat pomocí třídících strojů používaných při zpracování hotovosti v ČNB, která tak má možnost kontrolovat pravost bankovek v rámci peněžního oběhu. Popis a charakteristiky těchto ochranných prvků ČNB nezveřejňuje.

Peníze včetně umístění a popisu bezpečnostních prvků si můžete hezky prohlédnout na webu ČNB.