Lidé zamlčují fakta, aby získali úvěr. Riskují trestní stíhání

Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?

Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě? Zdroj: Profimedia

Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?
Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?
Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech
4
Fotogalerie

Značná část lidí je schopná zamlčet své závazky po splatnosti, aby zvýšila své šance k získání úvěru. Česká národní banka ale upozorňuje, že se kvůli tomu můžou dostat do velkých problémů. 

Přemýšleli jste o tom, že své bance neřeknete kompletní údaje o své finanční situaci při žádosti o úvěr? Možná by vás překvapilo, že ochota zkreslovat své údaje o finanční situaci je stále u lidí vysoká - 37 procent občanů, kteří jdou žádat o půjčku, by zamlčeli neuhrazený úvazek po splatnosti. Ke zkreslování jsou náchylnější ženy (41,4 procent) než muži (32,8 procent) a poměrově nejvíce ochotných lidí k tomuto jednání je v Karlovarském kraji (63,6 procent). Přitom velké většině dotazovaných (93 procent) nevadí, že jejich platební morálku ověří společnost v registru klientských informací. Informace vyplynuly z průzkumu společnosti IPSOS pro zájmového sdružení SOLUS.

Lidé, kteří zamlčují skutečné informace o své finanční situaci, velmi riskují, neboť se tím mohou dopouštět trestného činu s trestní sazbou šesti měsíců až tři roky. To potvrzuje také Česká národní banka, která publikovala na svém webu upozornění k možnosti naplnění skutkové podstaty trestného činu úvěrového podvodu. "K naplnění skutkové podstaty trestného činu úvěrového podvodu a tedy k jeho spáchání přitom postačí, uvede-li zájemce úvěr nepravdivé údaje, např. o výši příjmu, již v průběhu sjednávání úvěrové smlouvy například na některém z pomocných dokumentů (např. žádosti o úvěr)," uvádí ČNB.

Zkreslování je trestné i při zodpovědném splácení

Ani zodpovědný přístup k úvěru, který pravidelně splácíte, vám nepomůže: "Skutková podstata trestného činu úvěrového podvodu nevyžaduje vznik škody, která by věřiteli poskytujícímu úvěr mohla vzniknout například v důsledku nesplácení úvěru, pročež k naplnění skutkové podstaty trestného činu úvěrového podvodu postačí pouze uvedení nepravdivých informací a to i v případě, kdy bude úvěr řádně splácen," uvádí ČNB. 

SOLUS také doplňuje, že finanční společnosti poskytující úvěry a půjčky by měly o této skutečnosti uvědomit zájemce o úvěr a detailněji prověřovat schopnost splácet v souvislosti se Zákonem o spotřebitelském úvěru, který začal platit v prosinci 2016. 

Podívejte se, co si o problematice Zákona o spotřebitelských úvěrech myslí Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial: 

Video placeholde
Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech • Arsen Lazarevič

Místo bydliště pomůže, úvěr ale nezařídí
Místo bydliště je také podstatným ukazatelem finančních společností při prověřování vaší finanční bonity. "V případě, že se nacházíte ve městě či vesnici, kde 40 procent lidí je v exekuci, pak to skutečně může snížit úvěrové skóre," upozorňuje Jan Stopka, tajemník SOLUSu s tím, že finanční skóring je komplexní záležitostí a místo bydliště je jen jedním z ukazatelů.