Berňák uleví majitelům zapomenutých „datovek“. Místo pokuty za listinné podání je nejdřív napomene

FÚ pro hlavní město Prahu

FÚ pro hlavní město Prahu Zdroj: Aleš Pospíšil

Vzdělávací zařízení Pozlovice
Počítač ve finanční správě
Spis na finančním úřadě
Přiznání DPFO
5
Fotogalerie

Máte-li datovou schránku, máte povinnost komunikovat se státem elektronicky a opačně. Na tom se nic nemění, jen na berňáku mají novinku: od srpna vám úřad hned nenapaří dvoutisícovou pokutu, ale vyzve vás k nápravě, pokud podáte přiznání v listinné podobě. Tedy úleva není bůhví jaká, vztahuje se jen na přiznání k dani z příjmů fyzických osob a k dani z nemovitých věcí.

Finanční správa tak chce vyjít vstříc těm, kteří si datové schránky zřídili někdy v minulosti, nepoužívají je a často i zapomněli, že je vůbec mají. U těchto poplatníků nyní platí, že podají-li jinak, než jim ukládá zákon, tedy elektronicky, budou nejprve vyzváni k nápravě, a až pokud svou chybu nenapraví, budou pokutováni. Pokuta je rovněž daná ze zákona – dva tisíce korun.

A pozor, zákon též praví, že pokud daňový subjekt nesplněním povinnosti činit podání elektronicky závažně ztěžuje správu daní, může pokuta dosáhnout až 50 000 korun.

Výhradně elektronicky (datovou zprávou) podávají řádná a dodatečná daňová přiznání, přihlášky k registraci, oznámení o změně registračních údajů, žádosti o zrušení registrace, hlášení a vyúčtování ti, kteří mají zpřístupněnou datovou schránku nebo mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Povinné elektronické podávání platí také pro všechny plátce DPH.