České sny o stáří: dobré zdraví a finanční zázemí

Memorování historických dat může být najednou místo nudy zábava.

Memorování historických dat může být najednou místo nudy zábava. Zdroj: istock.com

Pod slovem stáří většině Čechů vyvstane na mysli finanční nejistota, strach, beznaděj a nemoci. Máme ale i sny, které bychom si v důchodovém věku chtěli splnit.

Málo z nás má ale představu o tom, kolik budeme na plnění našich důchodových přání potřebovat. Průměrnému Čechovi tak může pro důchod podle jeho představ chybět více než milion korun. To mimo jiné ukazuje průzkum NN Penzijní společnosti o představách mladé a starší generace Čechů o stáří.

Průzkum porovnával představy lidí ve věku 25 let a 55 let. Hodnoty těchto věkových skupin byly pochopitelně zcela odlišné. Pro mladou generaci je na prvním místě rodina, u starší už je to zdraví. Senioři také více touží po cestování a dalších zájmových činnostech.

Čechům je jasné, že pokud si chtějí ve stáří plnit své sny, musí k tomu mít dobré zdraví, ale také být finančně zabezpečeni. Pro obě generace je společné to, že pro spokojené stáří by pro ně byla přijatelná částka 20 tisíc korun měsíčně. Od státu by mladí i staří chtěli 12 tisíc korun. Paradoxně ale pouze polovina mladší generace a přes 70 procent starší generace tvrdí, že se finančně na stáří připravují a nespoléhají jen na stát.

Kolik mít naspořeno?

„Ačkoli dvě třetiny zástupců mladé i předdůchodové generace shodně tvrdí, že při spoření na penzi nejvíce spoléhají na penzijní produkty s podporou státu, je dnes průměrná úložka jen něco málo přes 600 korun a průměrný věk účastníka penzijního spoření je 47,5 roku. Průměrný Čech si tak při očekávaném odchodu do důchodu v 65 letech naspoří v penzijním fondu necelých 230 tisíc korun,“ vypočítává Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN Penzijní společnosti.

Jestliže chcete jít do důchodu v 65 letech a počítat s tím, že budete mít ke státnímu důchodu ještě 8 tisíc navrch, budete muset mít naspořeno 1,5 milionu korun. Pokud počítáme, že si důchodu budeme „užívat“ do 80 let.