Dodavatelé elektřiny nezdražují, ale lákají na fixaci. Vyplatí se?

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni.

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni. Zdroj: profimedia.cz

Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů
2
Fotogalerie

Elektřina na energetických trzích už několik měsíců za sebou zdražuje. Dodavatelé přesto drží ceníky pro rok 2018 na uzdě. Nezdražují, ale slevu dávají výměnou za podpis smlouvy na dobu určitou. Vyplatí se fixace?

Nové ceníky elektřiny pro rok 2018 už většina dodavatelů zveřejnila. A současně oznámili, že se žádné velké změny nekonají. Ceny elektřiny zůstávají na podobné úrovni jako loni, výhodnější produkty vám dají ve chvíli, kdy se rozhodnete upsat se na několik let.

Dodavatelé se bojí zdražit

Elektřinu dodavatelé nakupují vždy s předstihem na další období. Letos elektřina na energetických burzách výrazně zdražovala. „Zatímco na počátku minulého roku klesla cena elektřiny až na téměř 20 euro za megawatthodinu, nyní se pohybuje okolo 37 euro,“ říká Martin Schreier ze společnosti ČEZ.

Průměrně narostla cena elektřiny na evropských burzách meziročně téměř o 19 procent. Pozitivní vliv na cenu silové elektřiny v korunách mělo posilování koruny vůči euru, meziroční nárůst ceny silové elektřiny v korunách byl přibližně o dva procentní body nižší než narůst ceny v eurech.

Už dříve upozorňovali analytici na to, že výsledné ceny elektřiny, které obchodníci nabídnou domácnostem a firmám, budou záležet na jejich nákupní strategii a marži. Svoji roli hraje i konkurenční boj a možnost jednostranné výpovědi smlouvy ve chvíli, kdy by dodavatel jednorázově zdražil.

„Obchodníci se bojí zdražovat, protože nechtějí dát důvod konkurenci k převodu zákazníků na základě dříve podepsaných smluv. Zdražení silové elektřiny se projeví u nové nabídky produktů pro stávající a pro nové zákazníky. Tyto nabídky již nebudou tak výhodné, jako byly například před rokem,“ uvádí Jan Schindler, analytik kalkulátoru na TZB-info.cz.

Zdražovat podle svého vyjádření nebude ani Bohemia Energy, jeden z největších alternativních dodavatelů na českém trhu, který dodává energii více než 1,1 milionům zákazníků. „Ceny energií na burze rostou, zákazníci naší skupiny budou mít jedny z nejlepších cen i v příštím roce. To je zejména díky naší silné pozici a strategickým nákupním rozhodnutím na velkoobchodních trzích,“ říká Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

Nižší cena? Na dva roky

Zatímco u běžných produktů zaznívá jednohlasné „nezdražíme“, dodavatelé současně přichystali i akční nabídky, kterými lákají zákazníky na nižší ceny energií. Například společnost E.ON představila produkt, který garantuje cenu elektřiny po dobu dvou let. „Zákazníci získají nízkou cenu elektřiny i zemního plynu. Jde o velmi výrazné snížení, kterým reagujeme na tržní vývoj,“ konstatuje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. Dodavatel slibuje oproti běžným cenám úsporu až 19 procent.

Fixace ceny elektřiny má smysl i podle Martina Schreiera ze společnosti ČEZ. „Zákazník si tak pojistí, že bude odebírat elektřinu za nízkou cenu i v budoucnu a nepřekvapí ho náhlé pohyby cen, ke kterým může dojít. Ceny elektřiny, které dodavatelé nyní nabízejí, jsou historicky nízké a i podle analytiků lze očekávat v příštích měsících zdražování,“ dodává.

Ne všichni analytici ale zastávají tento názor. „Nabídky na fixované ceny na dobu určitou bývají levnější než smlouva na dobu neurčitou. Skrývá se ale za tím riziko automatického prodlužování smlouvy a tím i ztráta možnosti volby ještě výhodnějšího dodavatele,“ říká Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Většina dodavatelů dnes umožňuje, aby si zákazníci vybrali hned z několika tarifů (produktů) elektřiny. Výjimkou není ani Pražská energetika. „Záleží na tom, co si zákazník vybere. V obou případech může volit mezi nabídkami s různými výhodami, jako je tarif bez poplatku za odběrné místo, nebo tarif s určitým počtem kilowatthodin zdarma. Zákazníci mohou volit i dodávku elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů,“ říká Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

Zdraží regulované ceny, s fixací i bez

Cena elektřiny je složena z více položek. K silové (obchodní) složce je třeba připočítat ještě regulované poplatky, které každý rok na podzim vyhlašuje Energetický regulační úřad. Patří sem například platby za distribuci.

Průměrně by se měl nárůst regulovaných cen pro zákazníky na hladině nízkého napětí pohybovat na úrovni 2,5 procenta a po odečtení inflace tak půjde o změnu v desetinách procenta, uvedl úřad na svých stránkách.

Tyto poplatky jsou vždy stejné, ať domácnost odebírá elektřinu od jakéhokoli dodavatele nebo má sjednaný jakýkoli produkt. A důležitá je jedna věc: fixovat si je na rozdíl od obchodní složky nemůžete.