Jak na nízké bankovní poplatky? Češi hledají řešení v kombinaci několika účtů

...

... Zdroj: Shutterstock

Děti mohou mít vlastní účet i kartu, vše ale kontrolují rodiče
2
Fotogalerie

Jednu banku využívají pro běžné platby, účet v druhé bance mají kvůli hypotéce a do třetí banky si posílají peníze na spořicí účet. Dnes velmi rozšířený model rozvržení osobních financí. Podle průzkumu Air Bank je dnes téměř 57 % Čechů klientem více než jedné banky.

Situaci nahrává především nabídka bankovních služeb zdarma. „S příchodem nových bank, které začaly nabízet účty bez poplatků, se lidem otevřela možnost, jak si snadno a hlavně bezplatně vyzkoušet služby i u jiných bankovních společností. Klienti tak jednotlivé služby využívají právě tam, kde je to pro ně nejvýhodnější, a nic navíc za to neplatí,“ říká Tomáš Motl, který vede oddělení výzkumu trhu v Air Bank.

Od každé jen to nejvýhodnější

Pouze jednu banku využívá 40 % Čechů, dvě banky má 29 procent lidí. Služeb tří a více bank využívá 28 procent respondentů. Najdou se ale i tací, kteří nemají vůbec žádný účet, konkrétně 3 procent lidí ve věku 18 až 60 let.

Důvodů, proč jsou lidé klienty několika bank najednou, je hned několik. Jedním z nich je to, že u jednotlivých společností využívají vždy tu výhodnější službu. Další skupina přikládá váhu tomu mít peníze rozložené u více finančních společností. Další důvod je naopak zcela prozaický – daná banka konkrétní službu nenabízí, tak nezbývá než se poohlédnout jinde.

Odliv klientů pociťují velké banky

Jako hlavní banku označujeme obvykle tu, do které si necháme posílat výplatu a využíváme ji pro běžné platby. Z průzkumu vyplynulo, že hlavní banku v loňském roce změnilo 14 procent lidí. Novou banku si 85 % lidí vybírá podle nízkých nebo žádných poplatků spojených s běžným účtem.

Hlavní banku nejčastěji měnili klienti velkých, tradičních bank, jako jsou Česká spořitelna (31 procent), Komerční banka (18 %) nebo Poštovní spořitelna (12 procent). Naopak za svou novou hlavní banku pak respondenti nejčastěji označovali Air Bank (14 procent), Komerční banku (12 procent) a Fio banku (12 procent).