Jak topit klimatizací? Díky ní lze ušetřit peníze i životní prostředí

Zdroj: TRAMONTA KLIMA s.r.o.

Právě teď je nejlepší doba pro pořízení klimatizace. Možná to zní nesmyslně, přesto je ale zima obdobím, kdy tento domácí spotřebič využijete naplno. Přečtěte si, jak vlastně klimatizace funguje a jak využít všechen její potenciál.

Klimatizace jako alternativní zdroj tepla

Současné moderní klimatizace mají zabudované konné tepelné čerpadlo. Fungují tak obousměrně: vzduch nejen ochlazují, ale v zimě jej také účinně ohřívají. Tato multifunkčnost je daná systémem komponentů, jež fungují obousměrně.

Díky tepelnému čerpadlu dokáže klimatizace účinně topit až do -15 °C a místnost vytopí do čtvrt hodiny. Vytápění klimatizací pracuje na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Představuje tak ekologický a šetrný způsob vytápění, jelikož netopí přímo elektrickou energií, ale klimatizace je jí pouze poháněna. Vytápění domácí klimatizací vás tak stojí zlomek nákladů, které jsou potřeba na vytápění například plynovým kotlem.

Klimatizace: mýty a fakta

S klimatizací je stále spojeno mnoho mýtů. Prvním mýtem je, že klimatizace slouží v bytě pouze k ochlazování vzduchu. To jsme si již vyvrátili. Druhým mýtem je, že klimatizace způsobuje nachlazení a její letní provoz je finančně náročný. To však nejsou problémy, které by byly spjaté s klimatizací jako takovou, jako spíše s jejím nesprávným používáním.

Abyste ochránili sebe i svou peněženku, je důležité neregulovat teplotu do rozdílu většího než 6 °C oproti vnějšímu klimatu. Ideální teplota pro pobyt a práci v interiéru je mezi 20 a 21 °C. Během spánku by měla být teplota o tři °C nižší, tedy zhruba mezi 17 a 18 °C. Pokud je v místnosti příliš teplo, člověk může pociťovat letargii a zhoršenou soustředěnost.

Teplotním extrémům se nejlépe vyhnete s multi-splitovou klimatizací. Ta sestává z jedné venkovní jednotky a několika vnitřních jednotek, které můžete rozmístit do každého pokoje a regulovat tam tak teplotu podle potřeby. Na klimatizaci nejsou v tomto případě kladené tak velké výkonnostní nároky a teplota je v celém bytě či domě rovnoměrně rozložená, v důsledku proto nedochází k nepřirozeným přechodům. Tzv. single-splitová klimatizace obsahuje pouze jednu vnitřní jednotku a je tedy možné ji instalovat pouze do jednoho pokoje.

Klimatizace jako čistička vzduchu

Pravdou je, že domácí klimatizace naopak navíc zajišťuje antibakteriální prostředí, které uleví lidem s alergiemi a dýchacími potížemi. Do klimatizací je možné doplnit celou řadu filtrů, které ničí většinu bakterií a škodlivých částic. Vzduch, který z klimatizace vychází do bytu, je navíc sušší než ten, který je odsáván. Klimatizační systémy také předcházejí tvorbě nežádoucích plísní.

Pokud byste se rádi o klimatizaci do bytu a její ceně dozvěděli více, kontaktujte odborníky z firmy Tramonta Klima, právě zde. Mají za sebou již přes 5 000 úspěšných instalací, jejich služby zahrnují vše od přípravy prostoru před montáží, přes samotnou montáž, až po následný úklid a instruktáž. Nemusíte se proto bát, že instalace klimatizace je něco komplikovaného a složitého. Začít můžete například nezávaznou poptávkou zdarma či poradenstvím od firmy Tramonta Klima.