Na dovolenou připravte i svou platební kartu

Albánie

Albánie Zdroj: profimedia

Albánie
2
Fotogalerie

Nejen plavky, kraťasy a kartáček na zuby. Na dovolenou byste měli dobře připravit i vaši platební kartu.

Proto je například dobré zkontrolovat si limity, jaké máte na svém účtu nastavené. Abyste pak nebyli nemile překvapeni, až překročíte například denní limit. Limity máte nastaveny na potřeby v Čechách. V zahraničí ale můžete mít vyšší výdaj. „Limity si upravte ještě před odjezdem. I v zahraničí si je sice můžete upravovat přes internetové nebo mobilní bankovnictví, ale připojení nemusí být všude dostupné a také ne zadarmo. A volat kvůli tomu do své banky z ciziny může přijít také někdy zbytečně draho,“ radí Jaromír Vostrý, manažer pro platební karty a bankomaty Air Bank.

Při cestě do zahraničí si hlavně uložte číslo na svou banku. Pokud o svou kartu z nějakého důvodu přijdete, okamžitě budete moct zavolat do své banky a účet zablokovat. Rychlé jednání je v tuto chvíli rozhodující. Mohlo by být obtížné dostat se k internetu, abyste si našli kontakt.

Jestliže se chystáte do vzdálenějších koutů světa, informujete o tom svoji banku. „Když se chystáte vyrazit dále než do Evropy, je dobré o tom stručně svoji banku informovat. Banka tak bude vědět, v jaké oblasti se budete pohybovat a pravděpodobně svoji kartu využívat. Nemělo by se vám proto stát, že by vaši platební kartu z preventivních bezpečnostních důvodů zablokovala, protože by se domnívala, že kartu zneužívá někdo cizí,“ říká Jaromír Vostrý.

Poplatky spojené s kartou

Za platbu kartou v cizině většinou nic neplatíte. Pouze bude částka v cizí měně přepočtena podle aktuálního kurzového lístku nebo kurzu karetní společnosti a v českých korunách poté odečtena z vašeho běžného účtu.

Výběry z bankomatů v cizině už také nejsou ničím výjimečným. Mnozí jej využívají namísto nákupu cizí měny ve směnárnách. Výběr z bankomatu může být zdarma, záleží ale na podmínkách vaší banky. Je proto dobré se opět informovat dopředu.

Pozor na DCC

„Když vybíráte z bankomatu v zahraničí, může se vám stát, že narazíte na službu zvanou DCC (Dynamic Currency Conversion). Jde o směnu, kterou vám bankomat nabídne. Pokud ji přijmete, přepočte bankomat částku na koruny sám, ale často kurzem výhodným spíše pro jeho provozovatele než pro vás. Když se vám nechce nic kontrolovat, bývá lepší a rychlejší zvolit výběr bez směny a nechat přepočet na své bance, jejíž směnný kurz pro vás bude ve většině případů výhodnější,“ uvádí Air Bank.

Pokud se vám na bankomatu tedy zobrazí v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatíte, zbystřete. Spočítejte si, zda je pro vás tato směna výhodná, a pokud ne, zvolte výběr bez směny. V podstatě to samé platí při platbě v obchodě.

Co když vás okradou nebo kartu ztratíte?

Bohužel i to se stát může. Pokud máte ještě jednu kartu nebo dostatek hotovosti, nic se v podstatě neděje. Samozřejmě nezapomeňte kartu okamžitě zablokovat. Novou kartu dostanete za pár dní. Co když ale zůstanete v cizině naprosto bez peněz? I v tomto případě vám může banka moct. „Situaci řešíme individuálně, například zasláním potřebné částky přes mezinárodního zprostředkovatele převodu peněz, který má svou pobočku tam, kde se klient nachází,“ uzavírá Vostrý.