Pojistit si můžete psa, kočku, dokonce i fretku

psi- ilustrační foto

psi- ilustrační foto Zdroj: Profimédia

Ze statistik České pojišťovny vyplývá, že domácí mazlíčky si pojišťují jejich majitelé zejména ve větších městech, kde jsou náklady na veterinární léčbu obvykle vyšší.

V České republice je uzavřeno tisíce takovýchto smluv, v 80 procentech jde o pojištění psů. Možnosti existují, ale není jich mnoho. Jaké to jsou?

Pro případ nemoci, utracení a dalších událostí se nabízí pojištění od České pojišťovny a České podnikatelské pojišťovny. První uvedená poskytne pojištění léčení úrazu nebo nemoci. U psa a kočky je standardní limit do 30 tisíc korun. Pro plnění je pochopitelně nutná veterinární léčba. Pojistit zvířata jde i pro případ uhynutí či utracení. U psů bývá limit 20 tisíc, u koček 8 tisíc. Podmínkou je průkaz původu zvířete nebo speciální výcvik.

„Pro uzavření pojistky musí být zvíře zdravé, trvale označené mikročipem nebo tetováním. Pes musí být při přijetí do pojištění mladší 8 let (při váze do 40 kg). Pokud pes váží více, lze ho pojistit do věku čtyř let. Kočka musí být mladší 8 let. Pojištění přitom poskytuje pomoc na území České republiky. Veterinární léčbu lze pojistit v rámci cestovního pojištění, kdy je možné smlouvu uzavříti bez průkazu původu,“ vysvětluje Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Buriánková dále radí zvíře pojistit co nejdříve, protože čím je mladší, tím bude pojištění levnější. Pojistit psa je možné ihned po dovršení tří měsíců jeho věku, pojišťovny navíc poskytují zvýhodněné nabídky pro psy do dvou let věku.

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) nabízí produkt Hafan. „Pojištění se vztahuje pouze na psy a má platnost na území České republiky, s navýšením pojistného lze však rozšířit i na Evropu. Je možné si připojistit i úrazy či nemoci, které se stanou na výstavách, závodech či jiných sportovních akcích,“ uvádí Renata Čapková, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny. Tato pojišťovna nevyžaduje čipování nebo tetování. Pojistí i psa bez průkazu původu.

Když zvířata cestují

„Pokud cestujete do zahraničí, můžete si v rámci svého cestovního pojištění nechat připojistit náklady na veterinární péči pro psy a kočky, kteří cestují s vámi. Pojistit je možné zvíře starší 6 měsíců a mladší 8 let, resp. 10 let u koček,“ popisuje Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny.

Uniqa pojišťovna vám nabídne cestovní pojištění psa. ČPP pojistí na cesty psy, kočky či fretky produktem Zvíře plus. „Jedinou podmínkou je označení zvířete čipem. Cena pojistného na den je od 19 Kč,“ dodává Renata Čapková.