Pojišťovny odhalily podvody za 1,2 mld. korun. Nejvíc se podvádí u pojištění vozidel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pojišťovny prověřily loni 18 141 podezřelých pojistných událostí, ve kterých odhalily pojistné podvody za celkem 1,23 miliardy korun. Počet prověřených případů meziročně stoupl o 13 procent, uchráněná hodnota o jedno procento. V roce 2017 převládly odhalené pojistné podvody v pojištění vozidel, o rok dříve dominovaly podvody u pojištění osob, informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

Průměrně odhalená škoda jednoho případu vzrostla ze 146 000 korun na 163 000 korun. „Na rozdíl od roku 2016, kdy se nejvíce případů prověřovalo v pojištění osob, převládá v roce 2017 nejvíce šetřených případů pojistného podvodu v 'tradičním' odvětví – pojištění vozidel,“ komentoval statistiky hlavní analytik asociace Petr Jedlička.

V pojištění vozidel bylo přezkoumáno 7923 podezřelých případů a pojišťovny zde uchránily před podvodníky 361 milionu korun. Průměrný uchráněný případ činil 130 000 korun, což představuje meziroční růst o 37 procent.

Pojištění vozidel dominuje statistice ČAP nejen kvůli počtu prověřovaných pojistných událostí, ale i kvůli devítiprocentnímu meziročnímu nárůstu objemu. V rámci pojištění vozidel narůstá množství šetřených případů zejména u majetkových škod povinného ručení (59 procent) a u rizika havárie z havarijního pojištění (24 procent). Naopak klesá počet případů u škod na zdraví z povinného ručení (minus 17 procent) a případů odcizení vozidel (minus 35 procent).

Největší objem podvodně nárokovaných škod, přesahující částku 663 milionů korun, byl odhalen v pojištění majetku a odpovědnosti. Pojišťovny v tomto segmentu prověřily 2831 případů.

Za pojistný podvod hrozí vysoké tresty

Pojistný podvod se do trestního zákona se dostal s účinností od 1. ledna 1998. Schválená novela tehdy vyslyšela volání pojistitelů po důslednější možnosti postihu pojistných podvodů, která by odpovídala běžné trestní praxi v EU.

Pojistného podvodu se dopustí ten, kdo při sjednávání nebo změně pojistné smlouvy uvede nepravdivé či hrubě zkreslené informace nebo zamlčí důležité údaje. Pojistným podvodem však je i úmyslně vyvolaná pojistná událost či jednání, které by vedlo ke zvýšení vzniklé škody. „Za spáchání pojistného podvodu lze uložit trest odnětí svobody od dvou do deseti let, zákaz činnosti, propadnutí věci nebo peněžitý trest,“ uvedla Stanislava Hojdová z asociace.