Příspěvky zdravotních pojišťoven: termíny čerpání se blíží

V České republice existuje povinné očkování pro děti.

V České republice existuje povinné očkování pro děti. Zdroj: iStock.com

Nehledejte diagnózu na internetu, raději se poraďte s dětským lékařem.
Účinnou prevencí je očkování.
3
Fotogalerie

Konec roku se nám pomalu ale jistě blíží, a s ním i nejzazší termín pro čerpání příspěvků zdravotních pojišťoven pro letošek.

Každá pojišťovna to má jinak, proto je dobré si pohlídat, aby příspěvky zbytečně nepropadly. Benefity, o které mohou klienti žádat, se nejčastěji týkají rehabilitačních pohybových aktivit či nepovinného očkování.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Benefity si pochopitelně můžete čerpat po celý rok (většinou od února). Nejzazší termín, kdy to bude možné, je ale 15. 12. „Výjimku tvoří příspěvky na zlepšené služby pro matku a novorozence, kdy dětem narozeným v prosinci 2017 se prodlužuje vyzvednutí příspěvku do 31. 1. 2018,“ uvádí tiskový mluvčí pojišťovny Petr Kvapil. U pojišťovny můžete čerpat klasické benefity jako příspěvky na očkování, prevenci vážných onemocnění, pojišťovna nabízí i balíčky. Z těch zajímavějších bychom mohli jmenovat příspěvek až 3 tisíce korun na paruku pro ženy po aktivní onkologické léčbě či různé typy příspěvků pro matky a novorozence.

Všeobecná zdravotní pojišťovna

U VZP musíte být trochu rychlejší. Žádosti o příspěvky je potřeba podat do 30. 11. O příspěvek na bezlepkovou dietu za 2. pololetí roku 2017 je možné požádat od 1. 12. do 31. 12. 2017. Žádost zasílaná poštou musí být odeslána nejpozději 15. 12. 2017. VZP přispívá 500 korun na pravidelné pohybové aktivity, děti mohou dostat ten samý příspěvek na sportovní kroužky organizované školou. Co se týče očkování, za zmínku jistě stojí příspěvek 2 500 korun na očkování dětí proti meningokokovým nákazám. Opět tu máme příspěvky pro těhotné na prvotrimestrální screening Downova syndromu či příspěvky na bezlepkové potraviny.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

U této pojišťovny můžete žádat o příspěvky do konce kalendářního roku. Tedy do 31. 12. 2017. Pojišťovna má benefity rozdělené do preventivních programů pro děti a mládež, pro ženy od 19 let a pro muže od 19 let. Opět zde najdeme příspěvky na očkování, pohybové aktivity, příspěvek na rovnátka u dětí, u dospělých prevenci rakoviny podle pohlaví.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

U ZP MV ČR můžete do konce kalendářního roku vyčerpat ještě čtyři programy. Využití příspěvků u této pojišťovny je podmíněno různými daty, proto si pohlídejte právě ten váš. Program pro dárce krve, krevní plazmy a kostní dřeně – pokud darujete, máte možnost získat multivitaminový preparát, příspěvek 3 000 korun na ozdravný pobyt, pokud jste držitelem Jánského plakety nebo zlatého kříže a dárce kostní dřeně, může být příspěvek na pobyt dokonce 6 tisíc korun. Dále je možné získat příspěvek na další program aktuální nabídky (například očkování, preventivní onkologické vyšetření) až do maximální výše příspěvku u příslušného programu.

Program pro těhotné a kojící ženy – můžete čerpat příspěvky až do výše 800 korun například na předporodní kurzy, vitamíny, účast otce u porodu, odběr pupečníkové krve, cvičení po porodu, monitor dechu, očkování novorozence, atd. Program lupénka – pojištěnec, který zakoupil přípravek pro zevní aplikaci ovlivňující kožní příznaky při onemocnění lupénkou, může čerpat příspěvek až do výše 500 korun. Příspěvek se poskytuje jednou ročně.

Revírní bratrská pokladna

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna má preventivní a bonusový program, který je vždy zpracován pro příslušný rok. Nabídka jednotlivých aktivit se v jednotlivých létech příliš neliší. Je rozdělená podle věkových kategorií do 6 let, od 7 do 18 let a nad 19 let. Má speciální nabídku pro těhotné i dárce krve.

RBP pojištěncům přispívá na kteroukoliv aktivitu kdykoliv v průběhu celého roku, dle vlastního výběru.