Průvodce změnou dodavatele energie: 6 kroků, které vám ušetří starosti

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

...
Topná sezóna je v plném proudu
3
Fotogalerie

I v roce 2018 můžete změnou dodavatele ušetřit. Při vyšší spotřebě mohou být rozdíly v cenách řádově tisíce korun. Ještě než smlouvu s novou společností podepíšete, promyslete si těchto 6 kroků.

České domácnosti mají o změnu dodavatele znovu zájem. Vyplývá to ze statistik Operátora trhu (OTE ČR). Loni změnilo dodavatele elektřiny přes 272 tisíc domácností, to je o 9 tisíc více než v roce 2016. Ještě výrazněji narostl počet změn dodavatelů zemního plynu. V roce 2017 si nového obchodníka s plynem vybralo téměř 226 tisíc domácností. Předloni změnilo dodavatele plynu 201 600 odběratelů.

Podle analytiků ženou zájem domácností o změnu dodavatele elektřiny a plynu nahoru mnohatisícové nedoplatky za loňskou topnou sezónu, lepší informovanost o možných úsporách, pozitivní zkušenosti z dřívějška i důvěra zákazníků ve stabilitu firem na trhu.

„Rychlejší tempo růstu počtu změn v segmentu plynu lze přičíst i faktu, že změnou dodavatele plynu běžná domácnost ušetří v průměru téměř 5 000 korun za rok, zatímco změnou dodavatele elektřiny necelé 2 000 korun,” říká analytička Markéta Witoszová z portálu Ušetřeno.cz.

Aby se domácnosti změna dodavatele vyplatila, je nutné nehlédnout do ceníků dodavatelů, spočítat si úsporu a pořádně pročíst smlouvu i obchodní podmínky. Dodavatele si můžete také „otestovat“ zavoláním na zákaznickou linku nebo si vyhledat reference.

Spočítejte si úsporu

Dodavatelé prodávají elektřinu a zemní plyn za různou cenu. Aktuálně působí na českém trhu kolem 80 obchodníků s energiemi. Abyste se v nabídkách zorientovali, můžete využít některé z on-line internetových kalkulaček. Vyberte si takovou, která nepropaguje jednoho dodavatele, například zvýrazněním jeho nabídky.

Potom můžete nahlédnout do ceníků dodavatele – hledejte informace o silové (obchodní) složce elektřiny a zemního plynu. Tato platba se skládá z ceny za megawatthodinu a měsíčního platu. Pozor si dejte na skryté poplatky, například za „garanci nejnižší ceny“.

Pročtěte obchodní podmínky

Někteří dodavatelé sepsali obchodní podmínky na osm stran malým písmem. Jiní si vystačí s jednou nebo dvěma stránkami. Různé chytáky nebo poplatky navíc se snadněji schovají do dlouhých obchodních podmínek. Ujistěte se především o tom, jak můžete smlouvu vypovědět, jaké máte jako zákazník práva a povinnosti nebo zda dodavatel neúčtuje poplatky navíc.

Zvažte typ smlouvy

Dodavatelé nabízejí dva typy smluv: na dobu neurčitou a na dobu určitou. Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoli během roku. Po třech měsících výpovědní lhůty jste volní a můžete změnit dodavatele. Smlouva na dobu určitou se sjednává většinou na rok, na dva nebo na tři (v extrémních případech i na pět nebo deset let). Tuto smlouvu nemůžete vypovědět kdykoli. Výpověď musíte poslat k určitému datu, jinak se vám smluvní vztah automaticky obnoví a prodlouží.

Dodavatelé většinou výměnou za podpis smlouvy na dobou určitou nabízí lepší ceny. Na energetickém trhu najdete i společnosti, které mají nízké ceny, a podepisujete u nich smlouvu na dobu neurčitou bez závazku.

Komunikace s dodavatelem

Ověřte si, jak s dodavatelem můžete komunikovat. Má zákaznickou linku zdarma? Má kamenné pobočky? Nebo on-line portál, kde si kdykoli zkontrolujete přehled zaplacených záloh? Neváhejte na zákaznickou linku zavolat a vyzkoušet si, jak se komunikuje s operátory. Nebo se zajděte k dodavateli podívat a obhlédněte zákaznický servis.

Bonusy a služby

Energetický trh se nyní posouvá ke komplexním službám. Dodavatelé se často předhánění v nabízení různých bonusů. „Kromě dodávek energií zahrnují služby energetických společností třeba bezplatný servis tepelných zařízení, služby elektrikáře, energetické poradenství nebo možnost dosáhnout na výhodné ceny solárních zařízení,“ říká Linda Beránková ze společnosti E.ON.

Pověst dodavatele

Internetem koluje leccos a pozitivní reference na dodavatele mohl napsat i marketingový pracovník. Přesto zkuste zapátrat ve vyhledávači a zjistit si o dodavateli co nejvíce informací: jak dlouho je na trhu, kolik má zákazníků, jakou má pověst, je spojovaný s podomním prodejem?

Když si budete výběrem dodavatele jisti, požádejte ho o zaslání návrhu smlouvy, ceníku k vybranému produktu a obchodních podmínek. Nenechte na sebe tlačit. Podepište smlouvu až ve chvíli, kdy si vše prostudujete.