Průzkum: Zánovní vozy v Čechách jsou stále mladší

..

.. Zdroj: iStock

V loňském roce bylo na trhu ojetých aut 79 583 zánovních vozidel. Zánovním autem myslíme vůz, který není starší dvou let. Nabídka těchto vozů se meziročně zvýšila. Konkrétně o 1,8 procent. Nejdražší a nejnovější zánovní vozy nabízejí firmy v Karlovarském kraji. Zde se cena poloviny z nich vyšplhala přes 605 tisíc korun. Naopak nejlevnější najdeme v Plzeňském a Olomouckém kraji a také v Praze (cena okolo 425 tisíc korun). V tomto segmentu většinou prodávají auta právě firmy. Fyzické osoby tvoří jen okolo 6 procent prodávajících. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu, které provedla společnost Mototechna.

„Zajímavé je, že nájezd nabízených vozidel na českém trhu vykazuje výrazně klesající tendenci. Zatímco v roce 2016 měla polovina vozidel nájezd do 17 539 kilometrů, loni se tato hodnota snížila na pouhých 15 745. Medián prodejní ceny zánovních vozů se přitom zvýšil jen zhruba o jedno procento. Potvrzuje to i naši zkušenost v rámci prodeje zánovních automobilů, což dokládá nejen zvyšování kupní síly, ale hlavně rostoucí dynamiku obchodu s ojetými vozy a stále kratší dobu vlastnictví konkrétního modelu,“ uvedl ředitel značky Mototechna Stanislav Gálik.

Proč jsou zánovní vozy tolik oblíbené?

Podle Mototechny za to může hlavně fakt, že zánovní vozy jsou k dispozici téměř okamžitě, zatímco na nový vůz můžete čekat i déle než rok. „Nejvíce na odbyt jdou vozy s benzínovým motorem, které tvořily tři čtvrtiny všech prodaných vozů. Největší zájem je o modely domácí značky Škoda,“ doplnil Gálik.