S úřady rádi komunikujeme on-line. S vyplněním formulářů ale potřebujeme pomoct

....

.... Zdroj: iStock

Více než třetina obyvatel v České republice při jednání s úřady použilo on-line způsob. On-line komunikujeme i se školami, lékaři nebo knihovnami. Ale přesto by skoro polovina z nás při vyplňování formulářů volila osobní kontakt. Uvedl to měsíčník Statistika&My.

V roce 2017 použilo při jednání s úřady internet 7 procent našich obyvatel starších 16 let. Mezi lidmi v rozmezí 25 až 54 let jich bylo 51 procent. V 54 procentech využívají tuto formu komunikace s úřady ženy na rodičovské dovolené. Pochopitelně u seniorů je toto číslo mnohem nižší, konkrétně 13 procent. U lidí se základním vzděláním je to dokonce pouze 7 procent.

S vyplněním formulářů míváme problém

Čísla výše uvedená spíše ukazují, že internet používáme při komunikaci s úřady častěji v situaci, kdy potřebujeme vyhledat informace (4 procent). 16 procent dotázaných komunikovalo e-mailem, 15 procent si stáhlo nějaký formulář, 11 procent formulář vyplnilo on-line. Přesto všechno ale v případě, kdy potřebujeme formulář vyplnit, preferujeme osobní kontakt s úředníkem, protože si na to sami netroufneme. V každé věkové kategorii je to ale jiné. Pro lidi do 35 let je nedostupnost formuláře on-line častější barié¬rou než pro osoby nad touto věkovou hranicí.

Studenti bývají na internetu nejaktivnější

Internet využíváme při komunikování i s jinými institucemi. „V roce 2017 uvedlo 30 procent Čechů starších 16 let, že tuto možnost v posledních 12 měsících využili. Stejně jako v případě jednání s úřady i zde platí, že lidé nejčastěji vyhledávají informace na jejich webových stránkách (27 procent). Formuláře pak stahují nebo vyplňují on-line výrazně méně často (7 procent a 5 procent). V případě veřejných institucí jsou pak studenti těmi, kteří v jednání s nimi využívají internet nejčastěji (56 procent),“ uvádí Statistika&My.

Přesto všechno ale zaostáváme za evropským průměrem. S úřadem anebo jinou veřejnou institucí totiž aktivně komunikovalo nebo si prohlíželo jejich webové stránky 46 procent osob ve věku 16–74 let. Průměr EU byl přitom 49 procent.