Selfie či otisk prstu nám má zajistit větší bezpečnost při platbě přes internet

Platba mobilem

Platba mobilem Zdroj: profimedia

V polovině září byl schválen nový zákon o platebním styku, který vyšel z rukou Ministerstva financí. Měl by zvýšit bezpečí plateb a posílit práva uživatelů platebních služeb. A to v případě ztráty, odcizení, či zneužití platebního prostředku a upravuje způsoby placení přes internet.

Cílem nového zákona je maximální ochrana uživatelů v platebním styku a usnadnění jejich přístupu k vlastním financím,“ doplňuje ministr financí Ivan Pilný.

Bezpečnost internetových plateb

Bezpečí plateb přes internet by mělo zajistit silné ověření při autentizaci platby. Pokud budete zadávat platební transakci, bude po vás vyžadována kombinace alespoň dvou způsobů ověření. Například přihlašovací údaje plus mobilní telefon, popřípadě i biometrické údaje (např. otisk prstu, nebo i selfie).

Jde v podstatě o vyzkoušenou věc, protože kombinace dvou způsobů ověření se používá běžně. Může se jednat o platební kartu a PIN, nebo heslo do internetového bankovnictví a ověřovací SMS, které klienti často používají. Nově však budeme moct vše propojit i s biometrií.

„Nový zákon snižuje limit odpovědnosti uživatele při neautorizované transakci způsobené použitím ztracené, odcizené, nebo zneužité karty ze 150 EUR na 50 EUR a rovněž reguluje blokaci peněžních prostředků na platebních účtech. Například při rezervaci hotelu bude obchodník v případě, že bude chtít z platební karty předběžně blokovat odhadovanou částku útraty, povinen tuto skutečnost zákazníkovi oznámit a tuto částku blokovat až s jeho souhlasem. Zákon tak zamezí situacím, kdy majitel karty není o předběžné blokaci částky na kartě informován, nebo k ní nedal souhlas. Následně je banka povinna, na základě skutečné útraty, rozdíl v blokovaných peněžních prostředcích na kartě ihned uvolnit. Banka tak nebude moct nepřiměřeně dlouho peníze svých klientů zadržovat,“ uvádí MF ČR.

Platby prostřednictvím mobilních a internetových aplikací

Zákonem budou upraveny i způsoby plateb prostřednictvím mobilních a internetových aplikací. Tyto způsoby placení sice mají infrastrukturu klasických bankovních účtů, dostanete ale informaci o tom, zda je na účtu dostatek peněz. A to už ve chvíli, kdy zadáte platební příkaz. Využívat budete moct i službu informování o platebním účtu. Prostřednictvím pouze jedné aplikace budete získávat informace ze všech svých platebních účtů.