Senioři chtějí stále více cestovat, pojištění se jim ale prodraží. Jak ušetřit?

Senioři chtějí cestovat, prodraží se jim ale cestovní pojištění

Senioři chtějí cestovat, prodraží se jim ale cestovní pojištění Zdroj: Profimedia

Senioři chtějí cestovat, prodraží se jim ale cestovní pojištění
Senioři chtějí cestovat, prodraží se jim ale cestovní pojištění
Senioři chtějí cestovat, prodraží se jim ale cestovní pojištění
4
Fotogalerie

Čím dál více seniorů je velmi aktivních i v pokročilém věku. Ničím výjimečným tak nejsou zahraniční poznávací zájezdy či pobytové dovolené, a to nejen v obligátním Chorvatsku. S výjezdem za hranice ale úzce souvisí cestovní pojištění, na které by senioři kvůli vyšším zdravotním rizikům neměli zapomínat – jenže právě vzhledem k věku si mnohdy připlatí.

„Setkáváme se se staršími turisty, kteří mají namířeno i do vzdálených exotických destinací. Nárůst pozorujeme zatím v řádech jednotek procent a očekáváme, že bude pokračovat i v budoucnu,“ říká k tématu Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny. Jako takovou „magickou“ hranici vnímají pojišťovny věk 70 let.

Důležité jsou limity

Cestovní pojištění pro seniory se principiálně nikterak neliší od cestovního pojištění pro lidi mladšího věku. I cestovní pojištění pro seniory by tedy mělo být složeno nejen z léčebných výloh a úrazového pojištění, ale také z pojištění odpovědnosti za škody. „Důležité jsou pak i dostatečné pojistné limity. Na cesty po Evropě postačí limit na léčebné výlohy ve výši 3 000 000 korun, pro vzdálenější destinace, jako jsou třeba Asie, Austrálie nebo Amerika, doporučujeme připlatit si za limit vyšší,“ radí Buriánková.

Naproti tomu Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB, by seniorům doporučila vyšší limity pro léčebné výlohy: „Určitě by měli zvolit dostatečnou pojistnou částku pro pojištění léčebných výloh (doporučujeme variantu se sedmi miliony korun) zejména z důvodů možné případné delší hospitalizace v zahraničí, kdy nemusí být možné provést rychlou repatriaci do ČR.

Dle statistik České pojišťovny se však nejčastěji během dovolených se zdravotními potížemi potýkají aktivní lidé ve věku 30 až 50 let. „Klienti ve věku nad 70 let zatím tvoří pouze jednotky procent případů, každoročně se pohybujeme kolem 5 procent,“ doplňuje Buriánková.

Na co se pojišťovna zeptá?

Při sjednávání cestovního pojištění bude pojišťovnu zajímat termín odjezdu, cíl a typ vaší cesty. Dále je třeba vzít v úvahu to, jakým aktivitám se budete na své dovolené v zahraničí věnovat.

„Pokud budete provozovat běžné aktivity, jako pěší turistika či výlety na kole, postačí klasické cestovní pojištění. To má poměrně rozsáhlé krytí u vybraných aktivit a sportů – například potápění pod vedením instruktora do hloubky 10m, surfing, vysokohorská turistika do 3500 m. n. m., ferraty apod.,“ říká Ivana Buriánková.

Levné to nebude

Zvýšená zdravotní rizika si samozřejmě uvědomují i sami pojistitelé. Cestovatelé v seniorském věku si tak připlatí. „Vzhledem k vyšší pravděpodobnosti vzniku pojistné události je pojistné pro seniory vyšší, procento navýšení se liší dle dalších konkrétních okolností,“ uvádí Pavla Hávová.

Pro představu si uvedeme příklad – manželský pár ve věku 70 a 75 let si chce uzavřít cestovní pojištění na svou letní dovolenou v Chorvatsku. Dle internetového srovnávače Top-pojištění.cz nejlevnější variantu pořídí za 702 korun* od Union Pojišťovny – s tím, že limity u léčebných výloh jsou za tuto cenu pojištěny do 2 500 000 korun, úrazové pojištění na 300 000 korun, zavazadla do 20 000 korun a odpovědnost až na 2 000 000 korun.

Za stejnou cenu dostanou cestovní pojištění od Pojišťovny VZP, ale musí se spokojit s nižšími limity (2 000 000 Kč/200 000 Kč/10 000 Kč/2 000 000 Kč). U pojišťoven jako je Ergo, Axa či ČSOB pořídíte obdobnou pojistku do 800 korun – navýšení je však pochopitelné, jelikož základní limit u léčebných výloh je nastaven na 5 000 000 korun. Ostatní limity se pohybují v obdobných částkách. U dalších pojišťoven už budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, a to minimálně pro tisíc korun.

Když bychom náš pár z příkladu omladili o čtyřicet let a na dovolenou by tak jeli jako třicetiletá žena a třiceti pěti letý muž, u nejlevnějších variant jim bude stačit přibližně o polovinu méně. U pojišťovny VZP by dali například 360 korun (2 000 000 Kč/200 000 Kč/10 000 Kč/2 000 000 Kč), u Axy pak 366 korun (5 000 000 Kč/500 000/20 000/1 000 000 Kč).

Pátrejte po výhodných nabídkách

Určitě se vyplatí, když si předem porovnáte pár nabídek. Na internetu je celá řada srovnávačů. Některé pojišťovny pak nabízí dokonce slevy za sjednání pojistky online. Třeba u ČSOB takto dostanete deset procent dolů.

Zajímavou nabídku má i Česká spořitelna. „Pro seniory, kteří cestují do zahraničí aspoň 2x ročně nebo jednou na delší dovolenou doporučujeme sjednání Cestovního pojištění k osobnímu účtu, kde získají krytí léčebných výloh až do výše 6 mil. Kč. Mohou si sjednat pro sebe jen za 35 Kč měsíčně nebo pro sebe a partnera jen za celkem 55 Kč měsíčně. Velkou výhodou je, že již nemusí sjednávat pojištění před každou cestou a mohou vyjet kdykoli do celého světa, platí pro souvislou délku jednoho pobytu až 90 dní. Lze sjednat v internetovém bankovnictví, na bezplatné lince i kterékoli pobočce ČS,“ dodává Andrea Studihradová z Tiskového centra České spořitelny.

Patří ještě dodat – před podpisem smlouvy o cestovním pojištění se dobře informujte na možné výluky, které by mohly souviset s vyšším věkem. Třeba Česká spořitelna má ve výluce pojistné plnění v případě smrti následkem úrazu osoby starší 70 let.

*počítáno na devět dní – klasický turnus od soboty do soboty, s tím, že pojištění se vztahuje ještě i na neděli, jelikož čeští turisté se ze zmíněného Chorvatska často vrací až v noci ze soboty na neděli.