Šetříme: Vyzrajte na nenápadné žrouty financí

Za odměnu si ukládejte peníze a kupte si pak něco hezkého.

Za odměnu si ukládejte peníze a kupte si pak něco hezkého. Zdroj: Shutterstock.com

Elektrické spotřebiče a zdroje světla ukrajují z koláče celkových výdajů domácnosti nemalý podíl. Doma vždy zhasínejte ty místnosti, ve kterých nepobýváte a kde by se jinak svítilo zbytečně. 

Veškerou drobnou elektroniku vypínejte ze zásuvky ve chvíli, kdy ji nepoužíváte. Jak je známo spotřebiče pracují i na stand-by příkon, jehož roční součet není pro peněženku zrovna zanedbatelný.

Například počítač spotřebovává i v odpočinkovém režimu okolo sedmi wattů za hodinu, modem 13 a vypnutá televize kolem dvacítky. Dohromady s dalšími technologiemi jako nabíječky, přehrávač, tiskárna, skener, se hodinová spotřeba vypnutých spotřebičů v jedné domácnosti pohybuje zhruba u osmdesáti wattů za šedesát minut. Za rok to pak dělá necelé tři tisíce korun.

Ročně lze ušetřit také několik stovek korun, nastavíte-li na počítači přechod do režimu spánku. Zdaleka méně pak žere notebook. 

Tichá voda břehy mele

Na první pohled by se mohlo zdát, že vzhledem k obrovskému podílu, který energie ukrajují z vašeho měsíčního platu, stačí veškeré změny provést v oblasti spotřebičů, vytápění a vody. Není to však úplně pravda – i zdánlivě minoritní výdaje vám mohou při správném postupu ušetřit až tisíce korun ročně.

V prvé řadě jde o jídlo a potraviny, neméně financí uniká i při každodenní dopravě, sportu a odpočinkových aktivitách. Vyzkoušejte některé šetřící tipy a uvidíte, že odlehčíte bankovnímu účtu o nemalé sumy bez negativního dopadu na navyknutou kvalitu života.

Gastronomem s minimem nákladů

Ptáte se, kam ty peníze pořád mizí, když jste v pondělí vybírali z bankomatu tisícovku a už ve středu na dně peněženky zeje jen pár drobných? A co ty obědové výpravy na menu do oblíbené restaurace, občasná bageta ke svačině, každodenní kafe v McDonalds či v lepším případě z automatu, případně dámská jízda s koktejly nebo fotbálek při pivu?

Přesně těmito kratochvílemi spolknete i více než 1000 Kč týdně. Kdežto když obědy v restauraci vyměníte třikrát do týdne za doma připravený pokrm, o polovičních i třetinových nákladech, přátele pozvete na večeři i víno k vám domů a v práci si připravíte instantní kávu, ušetříte až několik tisícovek měsíčně, v ročním horizontu dokonce jeden až dva platy.

Sportování venku prospívá zdraví i peněžence

Taktéž při různých každodenních aktivitách lze redukovat množství vynaložených financí. Vyměňte automobil, při denním dojíždění do zaměstnání vzdáleném deset kilometrů utratíte za rok asi 8 až 11 000, za městskou hromadnou dopravu, roční jízdné vyjde v závislosti na městě a statusu pasažéra od 1 500 do zhruba 4 000 korun, a posilovnu, při frekvenci dvakrát týdně zaplatíte od 6 000 do 12 000 korun ročně v závislosti na cenách dané fyzické aktivity, za sport v přírodě, který je kromě jednorázové investice do vybavení zadarmo.

Ke štěstí nepotřebujete ani drahé wellness aktivity každý víkend, stačí třeba jedna masáž měsíčně, ideálně nakoupená na portálech s hromadnými slevami, a občasná horká koupel v domácím prostředí. Vystresovaná mysl si odpočine stejně, jako kdybyste utratili 2 500 až 5 000 Kč měsíčně za luxusní kosmetické procedury, a navíc vás bude na srdci hřát pocit z dobře ušetřené výplaty.