Tipy, jak šetřit v domácnosti

Větší děti mohou například pomoci naplnit myčku.

Větší děti mohou například pomoci naplnit myčku. Zdroj: iStock

Na čem všem můžete hravě ušetřit při každodenním provozu domácnosti?

Ušetřit pár stovek až tisíc měsíčně však lze s trochou snahy a selského rozumu.

Osm desetin útrat domácnosti spolkne topení

Topení, elektřina a voda představují trojici největších žroutů energie. Podle údajů uvedených na webových stránkách Pražské plynárenské a.s. spotřebuje až osmdesát procent výdajů za energie vytápění. Problémem je zejména zimní období, kdy mnoho českých domácností přitápí často více, než je nutné.

Přitom snížením pokojové teploty o pouhý jeden stupeň ušetříte až šest procent energie. Snažte se proto nezvyšovat topení na více než 20 stupňů Celsia, větrejte krátce a intenzivně ušetříte až 15 procent energie a jednou do roka si nechte vytápěcí systém překontrolovat odborníky, kteří pomohou odhalit případné tepelné ztráty.

Pražská Plynárenská na svém webu radí zatahovat na noc žaluzie či závěsy, což sníží únik tepla o čtyři až pět procent, nezakrývat topná tělesa dlouhými závěsy či nábytkem, opatření ušetří až sedmiprocentní energetický tok a pravidelně odvzdušňovat radiátory, s výsledkem ušetřené energie o výši 5 procent.

Voda nad zlato

Jak neplýtvat vodou? Kromě klasických rad, které si pamatujeme už ze základní školy – nenechat kapat kohoutky, ostatně třeba jen pět kapek teplé vody za minutu činí 20 litrů týdně, ročně pak vyjde vniveč až 300 korun či protékat WC, pouštět vodu jen po dobu nezbytně nutnou a v nezbytném množství.

Sprchování místo plné vany ušetří asi 60 procent spotřebované vody, přičemž uleví položce celkových výdajů domácnosti až šesti procenty. Také použitím úsporných sprchových hlavic ušetříte skoro polovinu spotřeby vody. Zcela zadarmo mohou obyvatelé rodinných domků získat vodu na zalévání zahrady, stačí jen chytat dešťovou vodu do sudů a použít ji k zavlažování rostlin.

Provádějte domácí práce úsporně

Šetřící strategie aplikujte kromě koupelny též v kuchyňských prostorách. Třeba takové vaření je kapitolou samo o sobě, spolu s chlazením potravin a mytím nádobí ukrojí z rodinných výdajů asi čtyři procenta.

Začněte už u nakupování, za kterým budete jezdit ideálně jednou týdně do nejbližšího supermarketu, a to s pečlivě připraveným seznamem, kterého se budete pevně držet. Kupujte jen tolik potravin, kolik skutečně spotřebujete.

Při samotné přípravě pokrmů nikdy nezapomínejte na pokličky, jež dle propočtů Pražské Plynárenské dopomohou k ušetření asi 60 procent energie na jedno vaření. Při uvádění do varu využijte maximálních teplot, ty ale po ohřátí pokrmu snižte a dále udržujte co nejnižší.

Elektrické sporáky nabízejí možnost vypnout ohřev asi deset minut před koncem vaření, jídlo pak následně samo „dojde“. Plynové sporáky jsou oproti tomu méně nákladné na provoz, proto se o druhu ohřevu rozhodujte již při zařizování kuchyně. Použité nádobí neumývejte pod tekoucí vodou, mnohem více ušetříte při napuštění dřezu.

Perte na třicet

Překvapivě úsporné řešení představuje též myčka nádobí, zejména ta s ekonomicky výhodnými programy mytí. Při chlazení potravin myslete na to, že už snížení teploty o jeden stupeň zvyšuje spotřebu ledničky či mrazáku o 6 procent, doporučené teploty jsou u lednice kolem 5 °C a v mrazáku minus 18°C.

Snažte se co nejvíce zkrátit dobu otevírání dveří, stejně jako dbejte na pravidelné odstraňování námrazy. Zmrazené pokrmy nechte raději přirozeně rozmrazit přes noc, než abyste využívali mikrovlnou troubu.

Taktéž praní i žehlení můžete provádět úsporněji. Dbejte na maximální využití pračky, lepší plná než poloprázdná, a pravidelné odstraňování vodního kamene a čištění filtrů – i tyto technické aspekty ovlivňují energetickou spotřebu. Je-li to možné, využijte ekonomicky výhodných programů.

Při praní na třicet stupňů Celsia ušetříte i polovinu spotřebované energie, což může dělat tisíc a více korun ročně. Nežehlete zbytečně vlhké prádlo, stejně jako příliš suché, spotřeba pak bude nižší. Není na škodu též zauvažovat, zda je nutné žehlit všechny ručníky, utěrky či trička na doma a na sport.