Úraz na namrzlém chodníku? Žádejte odškodnění

Neuklizené chodníky po Praze. TSK je nestíhá uklidit ani po více než týdnu a stížností lidí je ohromné množství.

Neuklizené chodníky po Praze. TSK je nestíhá uklidit ani po více než týdnu a stížností lidí je ohromné množství. Zdroj: Tadeáš Provazník

Za uklouznutí dostane muž od pražského magistrátu téměř milion korun (ilustrační foto).
Veřejná služba. Ministerstvo se chce nově řídit pořekadlem „Kdo nepracuje, ať nejí.“
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Pokud v zimě upadnete na namrzlém nebo jinak neudržovaném chodníku a dojde tak k úrazu, máte nárok odškodnění od majitele chodníku. Většinou jde pochopitelně o obec či město.

Získat odškodnění nebude úplně jednoduché. Proto je potřeba mít důkazy, které jasně ukážou, že chodník byl špatně udržovaný a díky tomu došlo k úrazu. Ideálně jde o fotografii nebo video z místa nehody. Důležití jsou i svědci. Mezi ně mohou patřit kolemjdoucí, ale i příslušníci záchranných složek, které jste ke zranění zavolali. Dobrým důkazem jsou také lékařské zprávy včetně bodového hodnocení.

Pošlete žádost o odškodnění

Žádost o odškodnění musíte pochopitelně poslat. A to majiteli komunikace, většinou jde o obec nebo město. K žádosti přiložte také důkazy. Pokud k náhradě nedojde a majitel komunikace nereaguje, budete se muset obrátit na právníka nebo soud, který bude o nároku o odškodné rozhodovat.

Konkrétní případ

Paní Ladislava uklouzla na zledovatělém chodníku a pádem si zlomila ruku. Město nejprve žádala sama o odškodnění, ale neúspěšně. Následně se obrátila na právníka a případ skončil až před soudem, který zraněná nakonec vyhrála. Po téměř roce jí město muselo uhradit 13 770 korun.

Paní Ladislava si ruku zlomila na chodníku, na kterém byl led a na něm vrstva sněhu. Chodník nebyl nijak upraven. Přestože paní měla vhodnou obuv, upadla. „Komunikace nebyla označena jako místo, které je vyloučeno ze zimní údržby, a nebyla vhodně a dostatečně ošetřena, když poslední posyp na tomto místě proběhl naposled tři dny před úrazem, a to i přes skutečnost, že meteorologické podmínky odůvodňovaly častější údržbu,“ komentuje případ zastupující právník a dodává: „Město na závadu ve schůdnosti komunikace nikterak neupozorňovalo, ani neučinilo veškerá prevenční opatření, která mohla předejít vzniku škody na zdraví nebo majetku. Z toho důvodu bylo město povinné k náhradě vzniklé škody.“

Přestože město nejprve přislíbilo, že odškodnění zaplatí, nedošlo k tomu. Proto byla podána žaloba. „Po podání žaloby byl případ paní Ladislavy řešen soudem, který nakonec rozhodl, že město porušilo svou povinnost, když chodník dostatečně neudržovalo. Paní Ladislava rok po úrazu obdržela odškodnění ve výši 13 770 korun, které zahrnovalo bolestné a náhradu vzniklých nákladů za léky,“ uzavírá Eva Jurčíková ze společnosti Vaše Nároky.