Chcete bohatší život? Těchto pět zlatých pravidel vám ušetří hromadu peněz

Peníze

Peníze Zdroj: Aleš Pospíšil

Twisko karta a náramek
Kreditní karty
Domácí hazard
Koblihy
Nový byt
15
Fotogalerie

Žijete od výplaty k výplatě a vlastně ani nevíte za co utrácíte a kde vám mizí peníze? Už jste se někdy přistihli, že nakupujete jen pro ten pocit z výhodného nákupu a platíte „kreditkou“ s tím, že za měsíc se to nějak udělá? Nedokážete ušetřit ani korunu? Pak pro vás máme pár rad, které po Vánocích jistě přijdou vhod.

Slevy, výprodeje, výlohy obchodů v nákupních centrech olepené anglickým slůvkem „sales“, to vše nás vyzývá k nákupu... Jenže sleva 60 procent na džínsy, které pak zůstanou ve skříni, protože se v nich necítíme dobře, ale koupili jste je, protože to bylo tak levné, jsou špatně utracené peníze.

Ďábelské slevy

Slevy jsou nebezpečné ještě z dalšího důvodu – otupují racionální myšlení a nutí nás uvažovat způsobem, kolik na zboží ušetříme oproti „běžné“ ceně. Ale to je špatně, zapomeňte na přeškrtnou cenovku s původní cenou a dívejte se na cenu zboží jako takovou, protože žádné slevy doopravdy neexistují.

Pravidlo číslo jedna je jasné – nikdy nekupujte nic, co doopravdy nepotřebujete. Ani když je to skoro „zadarmo“. A nenechte se vmanévrovat do časového presu, pod tlakem a s vidinou toho, že bychom mohli o něco přijít, se nerozhodujeme dobře. Vždy je lepší mít odstup a chladnou hlavu. S tím souvisí další rada – nenakupujte spontánně, nikdy.

Dalším příkladem jsou příplatky. Tak třeba: pár tisíc navíc za vybavenější televizi, ale ony funkce navíc ani neznáte a nevíte jak byste je využili? Pak si pořiďte základní variantu, nemá smysl platit za něco, co možná někdy využijete. Nevyužijete...

Všímejte si hry s procenty, zásadně nikdy nevěřte slevám opatřeným kouzelným slovíčkem „až. Lákají vás obchodníci na slevu až 70 procent? Pak si buďte jisti, že takových produktů bude poskrovnu a stačí jeden v letáku, aby to byla pravda.

A další zrada: výchozí cenová základna, ze které se sleva počítá. Ta může být pochybná, respektive záměrně nadhodnocena, což se u nás děje dnes a denně. Prostě a jednoduše, zapomeňte na slevy a dívejte se jen a pouze na finální cenu. Vzhledem k ní pak posuzujte, zda vám to či ono za to stojí.

Peníze jsou peníze

Další veledůležité pravidlo zní: peníze jsou peníze, jejich zdroj není podstatný. Jinak řečeno – vyhráli jste balík v pokeru? Tetička z Ameriky vám odkázala své úspory? Byli v práci mimořádné odměny? Je dokázáno, že s takovými penězi, které „spadly z nebe“, máme tendenci zacházet rozhazovačně, ale to není racionální. Prostě každá koruna má stejnou hodnotu bez ohledu na to, jak jsme k ní přišli.

Položte si otázku – jak byste naložili s 12 tisíci korunami, které byste dostali jen tak na ruku? Většina lidí odpoví, že by je utratili a udělali si radost. Ale co když byste dostávali každý měsíc tisícovku po dobu jednoho roku? Na takové peníze máme sklon dívat se více vážně, brát je jako navýšení příjmu a v důsledku je použít třeba na zaplacení pravidelných účtů nebo ušetřit.

Hotovost „bolí“

Však to znáte – vytáhnout z peněženky pár tisíc a zaplatit s nimi je v jistém smyslu zraňující. Ale vytáhnout „kreditku“ a utratit virtuální peníze, které vám banka odečte z kreditního limitu, to ani neštípne. Mimochodem, existují studie, které jasně dokazují, že lidé jsou ochotni platit víc, pokud platí kartou. Příklad: restaurace a podniky, kde spolu s EET zavedli karetní transakce. Někteří meziročně vykazují až 30procentní nárůst tržeb.

Pokud platíte kreditní kartou, pak také pravděpodobně nemáte moc dobrý přehled o tom, kolik jste za co utratili. Pokud používáte hotové peníze, pak jistě máte přehled o tom, kolik vám peněžence zůstává. Cítíte ten rozdíl, že ano? Čili, plaťte více hotově, budete tak lépe vnímat hodnotu peněz.

Princip nákladů a užitku

Nemáte rádi taxikáře, protože jsou to vydřiduši? Jenže tím, že si nevezmete taxi, dorazíte domů promoklí a promrzlí a třeba pak ještě onemocníte, nepotrestáte nevyužitím předražené služby taxikáře, ale sami sebe. Samozřejmě záleží na situaci, ale vždy porovnávejte náklady a užitek, čili to co za své peníze dostanete versus to, co by vás stál nebo mohl stát jiný scénář. Někdy prostě není radno řešit, zda účtovaná cena je férová nebo ne. Jindy se klidně projděte...

Nechte se svázat. Jako Odysseus

Další rada se týká těch, kteří nedovedou nic ušetřit, ale dá se aplikovat prakticky na cokoli. Říkejme tomu „Odysseova smlouva“. Odysseus totiž jako jediný slyšel vábení Sirén, ale jelikož byl přivázán ke stěžni, nemohl podlehnout.

Jinak řečeno, kontrolovat své chování, pokud jsme vystaveni pokušení, je těžké, proto, pokud chcete například ušetřit peníze, nastavte si trvalý příkaz na spořicí účet v jiné bance hned na den, kdy vám chodí výplata. Když peníze neuvidíte a nebudete s nimi moct disponovat, tak je ani neutratíte. Studie tvrdí, že 4/5 lidí takto dokázali tvořit úspory.

Šetřit se zkrátka musí umět a často není třeba se příliš omezovat. To důležité je neplýtvat a utrácet jen za to, co doopravdy potřebujete. Ostatně nezapomínejte na staré anglické moudro – nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.

Jaký je váš recept na tvorbu úspor?