Dětské penzijko: O produkt je kupodivu zájem

...

... Zdroj: Shutterstock

Někteří odborníci místo ukládání peněz do nevýnosných penzijních fondů doporučují rizikovější podílové fondy.
...
...
...
...
6
Fotogalerie

I když je podle některých skeptiků dětské penzijní spoření nesmyslným produktem, čísla mluví o opaku. Rodiče mohou svým dětem spoření na důchod zakládat od začátku loňského roku. A za tento rok bylo uzavřeno přes 12 tisíc smluv.

Průměrně dětem ukládáme 487 korun měsíčně a penzijní spoření je uzavíráno v průměru osmiletým dětem. V osmnácti letech si dítě může vybrat část peněz a nepřijde o poměrnou část připsaných státních příspěvků. Státní příspěvek může být 90 korun, pokud uložíte alespoň 300 korun měsíčně a až 230 korun, jestliže budete dítěti ukládat minimálně 1000 korun. Od státu v tomto případě dostanete 2760 korun ročně. Na dětských smlouvách nemůžete uplatnit nárok na daňový odpočet.

„Děti budou spořit dlouhou dobu a při dlouhém spořicím horizontu hraje nejdůležitější roli zhodnocení. U dětských smluv je proto vhodné volit dynamické fondy, jejichž výkon sice může v jednotlivých letech v závislosti na vývoji na akciových trzích kolísat, z dlouhodobého pohledu je to ale nejlepší možná investice. V tomto roce předpokládáme podobné tempo nárůstu dětských smluv jako loni,“ řekl Právu prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Pozor na fakt, že pokud chcete, aby dítě mohlo v osmnácti letech vybrat část peněz (konkrétně třetinu), je třeba mu penzijko uzavřít nejpozději v osmi letech. Smlouva totiž musí trvat minimálně 120 měsíců. Při sjednání smlouvy již pro novorozence tedy lze dosáhnout za celou dobu spoření, konkrétně za 60 let, na státní příspěvky ve výši 165 600 korun. Výši zasílané částky samozřejmě můžete libovolně měnit či zasílání zastavit úplně.

Je třeba si uvědomit, že celé penzijní spoření si bez jakýchkoliv ztrát budou „děti“ moct vybrat až ve věku 60 let. A to za splnění podmínky minimální doby spoření 60 měsíců.