Kupujeme stále lepší ojetiny: Za stejné peníze pořídíme mnohem kvalitnější vozy

Od 90. let se nabídka ojetých vozů vyvíjí ve prospěch zákazníků. Ceny ojetin nerostou tak rychle, naproti tomu se zvyšuje životní úroveň Čechů. Vyplynulo to z analýzy AAA Auto, která srovnala nabídku a cenový vývoj na trhu v České republice a na Slovensku za uplynulých 25 let.

„Cena ojetin obecně závisí na mnoha faktorech, jako jsou typ vozu, výbava, jeho věk a stav. Ovšem ceny srovnatelných aut v různých zemích se zpravidla liší. Důvodem jsou velké rozdíly v šíři nabídky ojetých aut. Na příkladu rozdělení Československa v roce 1993 je možné popsat trend rozevírání cenových nůžek mezi Českou republikou a Slovenskem,“ komentuje Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO International.

Slováci jsou vozům věrnější, proto jsou ojetiny dražší

Slováci jsou svým autům věrnější. Vlastní je déle než Češi. Z toho plyne, že se automobily na Slovensku tolik neobměňují, a to způsobuje menší nabídku. Množství disponibilních ojetin bylo ve slovenské části federace zpravidla nižší než v Česku. To zapříčinilo, že ceny podobných vozů jsou u našich sousedů dvakrát vyšší. Ale i tak na Slovensku nabídka ojetých vozů roste a ani tady ceny nerostou takovým tempem jako životní úroveň.

Trh ojetin se pro zákazníka vyvíjí pozitivně. V dnešní době se za stejné peníze pořídí mnohem kvalitnější a lépe vybavené vozy. Způsobuje to fakt, že dynamika rozvoje technologií je mnohem rychlejší než dynamika cen.