Němci smýšlejí podobně jako my. Na důchod investují do nemovitostí

stavební spoření, právo, byznys

stavební spoření, právo, byznys Zdroj: archiv

xx
Stavební spoření
xx
xx
Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za rok letošní se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše to má být 2000 korun ročně. Nyní se návrhem bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.
7
Fotogalerie

Stavební spoření stále více vnímáme i jako produkt vhodný k zajištění na stáří. Ať už úsporami ze samotného stavebního spoření nebo investicí do vlastní nemovitosti. A podobně začínají smýšlet i Němci. Věří, že nemovitost je ve stáří zajistí více než důchod od státu. Vyplynulo to z průzkumu Českomoravské stavební spořitelny.

Stavební spoření už nebereme jenom jako produkt, který nám pomůže při startu do samostatného života, tedy k zajištění vlastního bydlení (59 % dotázaných). Ale i jako způsob spoření na důchod.

„Téměř čtvrtina dotázaných uvádí stavební spoření jako vhodnou formu spoření na penzi. Právě v kombinaci spoření a budoucího úvěru má stavební spoření největší výhodu,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller. A podobně na tom jsou právě i Němci. 68 % z nich věří, že je lepší mít nad hlavou vlastní střechu, než že je ve stáří zajistí stát. Pouze 18 % bere obě formy za rovnocenné.

V Německu vnímají získání vlastního bydlení jako perspektivu do budoucnosti. Konkrétně 80 % Němců plánuje svoje obydlí používat i ve stáří. Jenom 11 % vlastníků nemovitosti ji chce ve stáří prodat a koupit si něco menšího, co by pro důchodový věk bylo vhodnější a dostačující.

Kde Němci berou peníze na nemovitosti?

Své vlastní úspory chce na základ využít 62 % z nich. 56 % respondentů plánuje použít úvěr od stavební spořitelny a hypotéku 43 %. „Stavební spoření je v Německu populární nejen jako způsob spoření peněz, ale především jako cesta k budoucím výhodným úvěrům. Proto je stavební spoření velmi oblíbené i u mladé generace. Takovým směrem se v poslední době vyvíjí i český trh,“ uzavřel Manfred Koller. Co se týče mladých Němců do 29 let, 57 % z nich zafinancuje své bydlení přes smlouvy o stavebním spoření. Mladé rodiny využívají stavebko v 59 % případů.