Stavební spoření v Česku je nadále v rámci Evropy třetí největší

stavební spoření, právo, byznys

stavební spoření, právo, byznys Zdroj: archiv

Česká republika je za Německem a Rakouskem nadále na třetím místě v Evropě v počtu smluv o stavebním spoření. V Německu ke konci loňského roku evidovaly stavební spořitelny 28 milionů smluv, v Rakousku 4,5 milionu a v Česku 3,2 milionu smluv o stavebním spoření. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení stavebních spořitelen za loňský rok, o kterém ČTK informovala Asociace českých stavebních spořitelen. Za ČR následují Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Celkový počet smluv v evropských zemích loni mírně klesl na 38,1 milionu.

„Předpokládáme, že za letošní rok zvýší české stavební spoření svůj podíl na celkových číslech. Už v prvním čtvrtletí roste o dvoucifernou hodnotu jak ve smlouvách, tak i úvěrech,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

V rámci Evropy mají lidé ve stavebním spoření naspořeno přes 213 miliard eur (zhruba 5,4 bilionu korun). Celkový objem úvěrů ke konci loňska činil 171,7 miliardy eur (zhruba 1,8 bilionu korun).

Za celý loňský rok české stavební spořitelny poskytly nové úvěry za 59,6 miliardy korun. Podle statistik ministerstva financí loni celkový objem úvěrů stoupl o 5,1 miliardy na 245,7 miliardy korun. Stavební spořitelny zároveň loni uzavřely zhruba 371 000 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o osm procent.

Pro srovnání – podle aktuálních údajů v ČR žije více než 10,5 milionu obyvatel, v Rakousku 8,8 milionu lidí a v Německu 82,8 milionu obyvatel.