V používání bezkontaktních karet jsme TOP, účty ale zakládáme na pobočkách

Platební karta

Platební karta Zdroj: Profimedia

platební karta
internetové obchody, nakupování, e-shopy, platební karta
Kreditní karty
Platební karty Mastercard
platební karta
6
Fotogalerie

Co do počtu sítí platebních terminálů pro bezkontaktní platby jsme v Evropě na samém vrcholu. Pokud ale chceme založit bankovní účet, v 71 procentech Češi zamíří na pobočku. Úplné zrušení hotovosti by bylo přijatelné pro 3 Čechy z 10. Informace vyplývají z průzkumu České bankovní asociace.

Na konci minulého roku bylo v naší republice instalováno asi 115 tisíc platebních terminálů pro bezkontaktní platby. Přes ty se zrealizovalo okolo 493 mil. bezkontaktních transakcí, které dosáhly objemu 280,73 miliardy korun. V průměru jsme zrealizovali asi 1,35 milionů transakcí. Průměrná výše jedné platby činila 570 korun. A právě tato čísla nás vynesla na špici evropských statistik. Češi o těchto skutečnostech ale moc neví. Na dotaz, ve které zemi je nejvyšší podíl bezkontaktních plateb, uvedlo Českou republiku správně 14 procent respondentů.

Z nabídnutých alternativ Češi vyhodnotili jako výrazně úspěšnější Německo (32 procent), následovalo Finsko (27 procent) a Velká Británie (20 procent). „Digitalizace je jedním z důležitých hnacích motorů ekonomiky a český bankovní sektor ve srovnání s tím evropským drží tempo nebo se dokonce stává lídrem v oboru, od zmiňovaných bezkontaktních plateb, přes nabídku služeb prostřednictvím internetu či moderních aplikací pro správu osobních financí, až po využívání biometrických údajů, např. otisku prstů jako bezpečnostního prvku. A tímto směrem půjdou finanční produkty i nadále,“ vysvětluje Tomáš Hládek, poradce pro platební styk a digitalizaci ČBA.

Účty ale zakládáme na pobočkách

Při zakládání nových bankovních účtů jsme ale konzervativní. 71 procent z nás by v této situaci zašlo na pobočku. Čtvrtina, kterou tvoří hlavně mladí, by k tomu využila webové stránky banky. „Nejmladší generace, která se do internetového prostředí již narodila, ale i generace třicátníků zvyklá pracovat s moderními technologiemi, jsou častěji zastánci elektronické komunikace i při založení účtu,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Hamanová, ředitelka výzkumu v agentuře SC&C.

A co úplné zrušení hotovosti?

Tuto možnost nevidíme příliš optimisticky. Ve 4 z 10 dotázaných by to vyvolalo pocit omezení svobody, nepřijatelné je to hlavně pro obyvatele menších měst. Třetina respondentů by svět bez platidel brala jako jednodušší. Jde především o mladé a ty, kteří jsou zvyklí používat platební kartu.