Vloni jsme sice utráceli, ale i dost spořili

Dluhů se jde zbavit několika způsoby...

Dluhů se jde zbavit několika způsoby... Zdroj: Foto: Profimedia.cz

xx
xx
xx
xx
5
Fotogalerie

V loňském roce jsme sice dost utráceli, ale zároveň jsme měli i prostředky na to, abychom si spořili. Naše úspory v bankách za loňský rok narostly o 156 miliard. Dluhy vzrostly o 99 miliard korun. Vyplynulo to z dat ČNB. Dále klesl počet neplatičů. Aktuálně dlužíme bankám 1,41 bilionu korun, naše úspory u bank činí 2 biliony korun.

Nejčastěji se zadlužujeme kvůli bydlení. „Celkově sledujeme, že se zvyšuje schopnost domácností splácet své závazky. Lidé, kteří neplatí své závazky, většinou řeší nějaký fatální problém,“ řekl ČTK Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky velkých firem.

Právě u této firmy se počet vymožených pohledávek za loňský rok zvýšil skoro o 5 %. Takhle je to už třetím rokem. Podle ČNB se dluhy snížily od roku 2013 asi o 3,6 %. „Největší zlepšení platební disciplíny vidíme u produktů, které nejsou existenční nutností. Dlužníci, když nemají dostatek volných peněz, nemají motivaci dluh hradit. Typickým příkladem je životní pojištění, u kterého se meziročně snížil počet neplatičů o osm procent,“ upozornil Zetek.

Z průzkumu společnosti Millward Brown pro společnost KRUK vyplynulo, že 44 % z nás splácí nějaký druh úvěru. Třetina z toho nemá zaměstnání a je v ne moc dobré finanční situaci.

„Z údajů zjištěných v rámci průzkumu není alarmující ani tak samotný podíl zadlužených Čechů, jako spíše fakt, že jde z významné části o lidi bez zaměstnání, navíc žijící na vesnicích, kde se obecně práce hledá velmi těžko. Lidé, kteří si v takové situaci vezmou úvěr, se vystavují značnému riziku, že se dostanou do prodlení se splácením,“ uvedla mluvčí KRUK Markéta Kolářová. Ovšem 17 % zadlužených přemýšlí nad dalšími půjčkami.