Zvyšuje se porodnost, ale přibývá i seniorů

..

.. Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Výuka v první třídě na základní škole v Kladně.
2
Fotogalerie

Obyvatel naší republiky je stále více. Nejvíce ale roste počet seniorů. I přesto, že se rodí více dětí, naše populace stárne. Také se zvyšuje procento svobodných a rozvedených osob.

V loňském roce měla Česká republika 10 578 820 obyvatel. V roce 2015 to bylo méně, 10 553 843. Za růst populace mohlo hlavně stěhování, dále pak fakt, že počet narozených byl vyšší než počet zemřelých.

„Obyvatel přibývá zejména ve věkové skupině 65 a více let. Během loňska se počet seniorů zvýšil o 56,5 tisíce na necelých 1,99 miliónu. To je o půl miliónu více než v roce 2006. Na konci loňského roku bylo v seniorském věku 18,8 procenta obyvatel,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. A stárnutí populace nadále pokračuje. Průměrný věk obyvatel plynule roste už od začátku 80. let. Meziročně se zvýšil o 0,2 na 42 let. Na konci minulého roku připadlo na sto osob ve věku 15 až 64 let celkem 29 seniorů starších 65 let a 24 dětí mladších 15 let.

Pozitivní je, že v posledních letech pravidelně roste počet dětí. V loňském roce se zvýšil o 23,6 tisíce, na necelých 1,65 miliónu. Děti tvořily 15,6 procenta obyvatel. V minulém roce se narodilo 112,7 tisíce dětí (živě narozených). „Průměrný počet dětí na jednu ženu dosáhl hodnoty 1,63. To je nejvíc od roku 1994,“ upřesňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Děti se v průměru rodily matkám ve 30 letech. Skoro polovina dětí se na svět narodila mimo manželský vztah.

Dál se mění složení obyvatelstva podle rodinného stavu. „Nižší sňatečnost, spojená s vyšším průměrným věkem při vstupu do manželství, a vysoká rozvodovost se projevily zvyšujícím se podílem osob svobodných a rozvedených. Naopak postupně klesá podíl ženatých nebo vdaných a v důsledku snižující se úmrtnosti také podíl ovdovělých,“ vysvětluje Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Přesto ale v populaci ženatí a vdané tvoří většinovou skupinu. Od počátku 80. let se ale jejich váha v populaci trvale snižuje. Ke konci loňského roku žilo v manželství 47,2 procenta všech obyvatel starších 15 let.