10 důvodů, proč být OSVČ. Který je ten váš?

Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně.

Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně. Zdroj: e15, anna vackova

daně
DPH, ilustrační foto
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Každodenní život OSVČ a zaměstnance je v mnoha ohledech rozdílný. Pro některé z nás je výhodnější být zaměstnancem, jiní preferují být OSVČ. Obojí má své výhody a nevýhody. V dnešním článku se zaměříme na deset výhod, které přináší samostatná výdělečná činnost.

1) Svoboda

Pro mnoho OSVČ je hlavním motivem k výkonu samostatné výdělečné činnosti svoboda, kdy si samy určují, jak bude jejich pracovní den vypadat, jakým způsobem budou danou zakázku dělat, kdy budou danou práci dělat apod. OSVČ se nemusí při výkonu práce podřizovat, jestliže zákazník souhlasí s určitým dohodnutým řešením, tak je již realizace plně na živnostníkovi.

2) Možnost vysokého příjmu

Přestože v současné době nejvíce stoupají mzdy ve firmách největším odborníkům, což zvyšuje průměrnou mzdu v národním hospodářství, tak životní úroveň úspěšných podnikatelů a živnostníků je vyšší než životní úroveň vedoucích pracovníků. Pro schopné lidi je právě výkon samostatné výdělečné činnosti šancí, jak mít vysoké příjmy.

3) Vlastní seberealizace

Prosadit nové nápady ve firmě je mnohdy pro zaměstnance náročné. Podnikatelé a živnostníci jsou sami zodpovědní za svůj úspěch nebo neúspěch. Nové myšlenky jsou nutností, jak být lepší než konkurence. Pro kreativní lidi je výkon samostatné výdělečné činnosti atraktivní, neboť mohou rychle měnit své plány a prosazovat své nové nápady. Vlastní seberealizace je u OSVČ velmi vysoká.

4) Nižší zdanění

OSVČ odvedou především na povinných odvodech (sociální a zdravotní pojištění) méně než zaměstnanci. Nesou totiž podnikatelské riziko a čerpají minimální státní dávky. Nižší zdanění je častým impulsem pro některé občany, proč danou činnost vykonávat jako OSVČ a nikoliv jako zaměstnanec.

5) Výkon pouze efektivní práce

OSVČ dělají pouze ty činnosti, které považují za správné, které jsou z jejich pohledu nutné a u nichž se očekává zisk. Zaměstnanci musí dělat i činnosti, které sami považují za plýtvání času, jestliže to po nich vyžaduje nadřízený zaměstnanec a nepodaří se ho přesvědčit o zbytečnosti této práce. Právě výkon „zbytečné práce“ má negativní vliv na životní pohodu.

6) Zapojení rodiny

Podnikatel sice nemůže zaměstnat svoji manželku, neboť v § 318 zákoníku práce je uvedeno, že pracovněprávní vztah nemůže být mezi manžely. Manželé tedy nemohou spolu uzavřít pracovní smlouvu. Přesto však mají OSVČ možnost zapojit do své samostatné výdělečné činnosti celou rodinu. Řešením je spolupráce, kdy se manželka stane spolupracující osobou, případně i děti.

Spolupracující osoby mají stejné povinnosti jako ostatní OSVČ. Příjmy se rozdělí mezi spolupracující osoby dle dohodnutého poměru. Na spolupracující manželku nelze rozdělit více než 50 % příjmů, částka přesahující výdaje nesmí být vyšší než 540 tisíc Kč za celý rok (při kratší době se tato částka poměrně snižuje).

7) Děláme, co nás baví

Vykonávat činnost, která nás baví, je jedna ze životních výher. Mnohem častěji přitom dělají činnosti, které je baví OSVČ než zaměstnanci. Bylo by téměř nemožné být OSVČ a vykonávat přitom činnost, která nás nebaví. Zákazníci to poznají, stejně tak se to odrazí na kvalitě zboží, výrobku nebo služby. Chuť je pro úspěch při výkonu samostatné výdělečné činností nutností a tento pozitivní elán nezískáme u činnosti, která nás nebaví.

8) Vše je rychlejší

Rychlá adaptace na změny a vyhledávání nových trendů, to je každodenní chleba podnikatelů a živnostníků. Případné nové myšlenky je možné ihned začít realizovat. Řadoví zaměstnanci mají mnohdy velmi těžkou pozici při prosazení nových změn. OSVČ nesou podnikatelské riziko a mohou se tedy pouštět i do rizikovějších (často však zábavnějších) projektů.

9) Pestřejší práce

Mnoho pracovních činností postupem času přechází do rutiny. U samostatné výdělečné činnosti tomu je však mnohem méně, neboť každý zákazník je jiný, je potřeba neustále přicházet s něčím novým. Současně OSVČ mají širší záběr, jednají se zákazníky, zajišťují si samy vše potřebné pro svoji činnost, vyřizují doklady apod. Velmi často se jednotlivé pracovní dny v týdnu od sebe dosti liší a celkově je pracovní týden pestřejší.

10) Výběr spolupracovníků

Hodně podnikatelů nebo živnostníků je zvyklých pracovat individuálně, což jim vyhovuje. V případě, že potřebují s někým spolupracovat, potom je výběr pouze na nich. Nejsou odkázáni na spolupracovníky vybrané někým jiným. Pro některé OSVČ nepřichází klasický zaměstnanecký poměr do úvahy, neboť jsou příliš zvyklí pracovat samostatně a na vlastní odpovědnost, hůře se přizpůsobují. Práce ve vybraném týmu, který nemohou samy ovlivnit může být pro ně problém.