Bankovní produkty rádi využíváme, často ale máme závazky po splatnosti

xx

xx Zdroj: Profimedia

Dluhů se jde zbavit několika způsoby...
2
Fotogalerie

Češi hojně využívají bankovní účty a online bankovnictví, konkrétně 82 procent z nich. U Němců je to 74 procent. Dále jsme velmi sebevědomí v tom, jaká si myslíme, že je úroveň naší finanční gramotnosti. Pouze 7 procent Čechů bylo natolik kritických, že svou znalost této oblasti označilo za velmi nízkou nebo dokonce žádnou. V Itálii takto odpovědělo 18 precent respondentů. Jako výborně finančně gramotní se cítí 34 proccent Čechů. Nejvýše svoji finanční gramotnost hodnotí Slováci (40 procent). To vše vyplynulo z evropského průzkumu agentury MillwardBrown pro skupinu KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

A naše finanční situace? Dle našich názorů také nadprůměrná. 37 procent z nás se má tak dobře, že si může dovolit vše, co chce či potřebuje, spoří a zvládá pokrýt i neplánované výdaje. Podobné je to i u Slováků. Nejlépe svou finanční situaci hodnotí Němci (43 procent). Naopak nejhůře svou finanční situaci vidí v Itálii a Rumunsku. Zde bohužel více než 17 procent lidí přiznává, že dost často nemá peníze ani na uspokojení nejnutnějších základních potřeb.

U Poláků mají v 64 procentech dost peněz na uspokojení běžných potřeb, ale vykolejí je nečekané výdaje. Stejně je na tom i polovina obyvatel naší republiky. „V našem mezinárodním průzkumu Češi potvrdili, že se aktivně zajímají o finanční záležitosti, s penězi vycházejí převážně dobře a deklarují, že se zadlužují s rozmyslem. Platební morálka dlužníků je ale spíše podprůměrná – skoro pětina respondentů měla v době průzkumu nějaký závazek po splatnosti. Hůře na tom jsou jen Němci a Rumuni,“ říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Nejčastěji máme úvěry po splatnosti v bankách

Téměř 44 procent českých respondentů průzkumu uvedlo, že mívají větší či menší zpoždění se splátkami. Ve Španělsku to bylo 29 procent, u Slováků 36 procent. Nejhorší situace je v Polsku, kde se s platbami zpozdí 57 procent dlužníků. Závazky po splatnosti má téměř pětina (18 procent) dotazovaných Čechů, ale v případě Němců je to již skoro třetina (přes 29 procent). V Polsku je to méně než 12 procent respondentů.

„Zatímco Češi mají nesplacené závazky především k bankám a přátelům či rodině, v Itálii a Rumunsku dluží lidé hlavně za elektřinu či plyn. Ve Španělsku mají dlužníci největší problém se splácením hypoték a v Polsku s nájmem,“ dodává Markéta Kolářová.

Nejvíce zadlužení jsou Rumuni s 60 procenty, v České republice má podle průzkumu půjčku 44 procent lidí a dalších 12 procent ji zvažuje. Nejméně půjček se splácí v Německu.